5 скандинавски дестинации, за които не сте чували

April 28, 2016

Има нещо много привлекателно в Скандинавските държави. Може би са изчистените, дори малко невзрачни улички, може би е семплият дизайн на къщичките, а може би огромните пейзажи, които могат да спрат дъха ви. Всички знаят за Копенхаген, за Стокхолм и за Осло. Ние обаче ще ви представим няколко по-незнайни дестинации, които може би надминават дори известните.

Фарьорските острови

Фарьорските Острови

Вече сме ви говорили за това красиво местенце. Тези 18 осеяни с планини островчета са мечтата на всеки любител на природата. Красиви тюркоазени води, позеленели скали, птици и почти никакви хора – това е чудесното място за отдих и наслаждаване на природата.

Савонлина, Финландия

Савонлина

Този крайводен град е познат с кристалните си езера, приказните си замъци и като цяло красивата си природа. Можете да разгледате средновековна архитектура, а може да посетите и спа центровете, за да се насладите на традиционната финска сауна. Не пропускайте да си похапнете и от чудесната пушена сьомга.

Фиордът Гейрангер, Норвегия

Гейрангер

Норвегия е наричана „Земята на среднощното слънце“, но според нас най-добре да се нарича „Земята на картинките за пощенски картички.“ Този фиорд например е защитена от ЮНЕСКО местност. Тук необятни зелени планини се спускат към кобалтово синьо море. И ако историята на мястото ви е интересна, можете да се запознаете с нея в близкия музей.

Висбю, Швеция

Висбю

Няма недостиг на очарователни, сякаш излезли от книжка с приказки градчета в Швеция. Но ако питате нас, Висбю е един от най-добрите. Селските колиби с червени керемиди са запазени от 13-ти век. И наистина, нещата тук се съхраняват вечно. Можете да разглеждате всякакви неща – от средновековна църква до красиви зеленикави градини. А за обяд можете да се насладите на местно отгледани зеленчуци и чудесен сок от бъз.

Лофотенските острови, Норвегия

Лофотенски острови

Отново красивите гледни на Норвегия. Чисти, бели плажове, скалисти, назъбени планини, схлупени пристани. Този архипелаг е една от най-драматичните гледки на света. Тук можете да вземете курс по каяк в морето и да видите тюлени и корморани. Ако предпочитате да се насладите на сухопътните гледки, тогава не пропускайте фермата за елени, която се държи от местно семейство. Там можете да храните елени направо от ръката си. А ако сте още по-приключенски настроени, тогава изкачете планините и се насладете на невероятната гледка.