Неща, които е необходимо да знаете при пътуване из Лондон

April 25, 2016

Лондон наскоро зае челна позиция като топ дестинацията за посещаване в класация, определена от туристи от цял свят. Много хора обичат английската столица и това не е случайно. Лондон има нещо за всякакъв тип пътешественици – от любителите на храната до заклетите историци. Преди обаче да посетите Лондон, ще е полезно да се запознаете с някои аспекти на културата там, както и с цялостния начин на живот.

Лондон 1

Не е необходимо да ползвате градския транспорт, за да разгледате града

 1. Ходете пеш, където това е възможно. Проверете маршрута си и ще разберете, че много неща са по-близо, отколкото предполагате. Така вие ще можете да видите още повече неща по пътя от точка А до точка Б.
 2. Ако времето е добро, не се колебайте, а наемете велосипед от местата, които ще видите из гради. Само помнете, че трябва да се движите от ляво и по възможност избягвайте пиковите часове (от 8 до 10 сутринта и от 5 до 7 следобед).
 3. Лондон е голям град. За да разгледате най-интересните места и за да научите най-много за тях, е най-добре да ги разучите предварително, а не да решавате в движение.

Лондон 3

Бъдете подготвени

 1. Носете удобни обувки, когато се разхождате. Това, естествено, е правило за всеки турист, но все пак не го забравяйте. Също така си носете връхна дреха – даже две, защото времето там е изключително променливо и силните ветрове не са рядкост.
 2. Носете си карта и я използвайте. Телефонът не е особено удобен за това. Ще ви се наложи да гледате по-подробна и по-ясна карта, затова си купете такава и не се тревожете, че ще изглеждате като турист – повечето хора и без това така изглеждат из Лондон.
 3. Не е необичайно в даден момент да не осъзнавате къде се намирате. Това, което обаче е важното тук, е да не заставате по средата на пътя, чудейки се къде да отидете. Отстъпете настрани и ако се наложи попитайте или се ориентирайте по картата.

И когато все пак ползвате градски транспорт, трябва да знаете:

 1. Ключът към използването на градския транспорт в Лондон е използването на Oyster картата. Може да си я закупите щом пристигнете, а кредит към нея можете да добавите на всяка метро станция.
 2. Плащането на ръка не се приема в автобусите, трябва да плащате със споменатата Oyster карта или безконтактна кредитна или дебитна карта (в България тепърва навлизат, така че е възможно да нямате такава).

Лондон 4

За да спестите пари, докато пътувате, помнете следното:

 1. Деца под 11 могат да използват градския транспорт безплатно, стига да са придружени от възрастен с Oyster карта.
 2. Някои места имат оферти за малки и големи групи. Често можете да се възползвате от тези отстъпки с помощта на други туристи като вас, които обикалят без група.
 3. Повечето музеи са безплатни. Имат обаче специални изложби, за които се плаща и обикновено е необходима резервация.
 4. Ако искате да спестите, носете си храна с вас. Купете я от многото вериги хранителни магазини и я сложете в кошница за пикник например или просто я носете в чанта. Из Лондон има много места, където просто да седнете и да похапнете. Пейките покрай Темза са чудесни за това.

Лондон 2

И като цяло:

 1. Лондончани може и да не са най-приветливите хора, но са горди с града си и са склонни да ви помогнат с посоките, ако случайно се изгубите.
 2. Има много места с безплатен WiFi, ако имате нужда от интернет, а нямате мобилни данни.

С тези съвети сте готови да тръгнете из Лондон и да не се почувствате напълно изгубени.