Нашите мартенски пътешествия из Родопите

March 31, 2016

Март беше доста вълнуващ месец за много от нас. Времето беше изключително разнообразно и често се редуваха по-топли и по-студени дни. За жалост, доста голяма част от уикендите бяха хладни и дъждовни, но ние все пак не пропуснахме възможността да се насладим на природата. За нас Родопите са особено приятно място за излети и са особено близо до сърцата ни. Ето защо и този март го посветихме изцяло на тях, като се разходихме из най-различни места.

Вече писахме за Сливодолското падало, а ако още не сте видели статията, може да я прочетете тук. Преживяването, разбира се, беше великолепно. Малко хладно – да, но не какво са тръпките от студа пред красотата на природата. Хубавото на Родопите е, че тази планина има какво да предложи през всеки един сезон, а пролетта е не по-малко подходящо време за излети в нея.

Няма да караме наред местата, които посетихме, защото кое му е интересното на това? Чували ли сте обаче за “дяволския мост”? Може би не. Оказа се, че е доста по-неизвестен отколкото си мислихме. Е, не е най-забележителната гледка на планетата, но е интересно за посещаване място. Казват му така, защото като се отрази във водата и се погледне с глава на 90 градуса, изображението прилича на демон или дявол. Но да продължим към по-интересните места.

Пролетта е интересно време за посещение на пещери и в духа на вече споменатия мост, ние отидохме и Дявослкото гърло. Е, това със сигурност е пещера, която може да ви вземе дъха – преносно и буквално. Някои от нас не успяха да се изкачат без почивка. Въпреките това красотата на пещерата е невероятна и като се комбинира и с разходка до Ягодинската пещера, всичко става перфектно. Да, България има едни от най-интересните за разглеждане пещери, затова не пропускайте да ги посетите.

За “Чудните мостове” едва ли има вече човек, който да не е чувал. И все пак не всички са били там. Ако не сте, време е да планирате пътуване някой пролетен уикенд. Мястото е невероятно, а и има къде да се обядва, ако не си носите храна с вас. Красотата на скалните образувания е главозамайваща и може да ви накара да се замислите колко малки сме всъщност хората.

Това бяха нашите излети този март. Не пропускайте да се разходите и вие сред Родопите. И не забравяйте – по пътя към някои от местата, които споменахме, всъщност има и доста други, които може да посетите за кратко. Например Асеновата крепост, която наскоро пообновиха и Бачковския манастир, който си е все така традиционно място за посещаване.