Значението на цветовете за различните култури

April 1, 2016

Цветовете са неизменна част от нашия живот, те са навсякъде около нас. Цветовете могат да ни напомнят за дадено място, за сезон от годината или дори за някоя прекрасна дреха, която искаме да си купим. Те могат да се свържат с някоя от нашите традиции или просто да изразят начина, по който се чувстваме. Отделните цветове имат различно значение за различните култури по света. Те символизират история, традиции, вярвания и емоции.

Червеният цвят

Това е един от най-важните цветове в индийската култура. Червеният цвят е символ на огъня, богатството и властта, на чистотата и плодородието, на красотата, страстта и любовта. Не случайно всяка жена носи дреха в този цвят на сватбения си ден. В Тайланд всеки ден от седмицата се свързва с определен бог и с определен цвят. Червеният цвят е цветът, отреден за неделите през годината и се свързва със слънчевия Бог Сурия.

 

Жълтият цвят

За много от нас жълтият цвят се свързва с веселието, топлотата и зараждането на нещо ново и красиво. Този цвят обаче има доста изненадващи значения за различните култури. Във Франция например жълтото е символ на ревността, предателството и слабостта. Именно поради тази причина още през X век французите боядисвали вратите на предателите и престъпниците в жълт цвят. Подобно на Франция, в Германия този цвят също изразява ревност.  В много страни по света жълтият цвят е един от най-почитаните цветове, тъй като това е цветът на златото. Африканските страни го свързват с богатство и успех.

Синият цвят

В западните култури синият цвят е израз на чувство за меланхолия. Той символизира доверие, сигурност и власт. Синият цвят е символ и на мъжественост. За много страни от Близкия Изток синьото изразява безопасност, защита и безсмъртие.

Зеленият цвят

 

Този цвят има сходни значения в много страни по света. В много култури зеленият цвят напомня за пролетта и свежестта. В някои страни този цвят символизира новото начало, плодородието, младостта, здравето и благоденствието и вечният живот, а в южноамериканските култури зеленият цвят е цветът на смъртта.

Лилавият цвят

Това безспорно е цветът на богатството и властта в редица страни по цял свят. В продължение на векове този цвят е бил труднодостъпен за обикновени граждани поради рядкото му производството и високите цени. Именно поради това облеклото в лилав цвят е символ на класа и висок стандарт, това е цветът на крале и кралици. В Тайланд и Бразилия, подобно на черния цвят, лилавото изразява смърт и траур.

Оранжевият цвят

Този цвят символизира любопитство, творчески дух и забавен характер. Някои страни го свързват с богатството, но в Япония и Китай оранжевото означава смелост, щастие, здраве и любов. В индийската култура това е символът на огъня.

Розовият цвят

 

Розовото-цветът на женствеността, романтиката, грижовността, нежността. Прието е, че този цвят носи успокоение и удовлетворение сред хората.