Планината – Приятна разходка или непосилно начинание

March 30, 2016

Колкото и да обичаме да си седим вкъщи, да ходим по ресторанти, да засядаме в офиса и прочие ежедневни неща, едва ли има хора сред нас, които да не обичат от време на време да излизат на разходка из природата. Е, какво по-природно от една планинска разходка из красивите български горички, по отъпкани пътечки? Но какво трябва да знаем за излетите в планината и какви правила трябва да следваме? Днес ще ви запознаем с някои от основните принципи, които да направят разходката ви приятна и лека, за да не се откажете от по-нататъшни излизания.

Непознатото привлича, но…

Нека започнем с безопасността. Най-добре е, ако не сте запознати с планината и няма кой да ви води, да ходите по ясни пътеки. В най-лошия случай винаги може да се върнете назад по някоя от тях и да стигнете до познато място. Много често може да сме изкушени да навлезем навътре в горичка (особено ако се разхождате някъде из Родопите), защото изглежда приветлива, но не може да си представите колко трудно е да се ориентирате къде сте. Чували ли сте, че мъхът расте само на северната част на дървото? За жалост, това не може да ви служи за ориентир. Мъхът расте навсякъде, където има сянка и влага, та ако други дървета пазят сянка, то може да сте сигурни, че мъхът расте където си иска. Та не разчитайте на това, а по-добре носете компас, ако искате да изследвате непознати места.

 

Слънцезащитните кремове не са само за морето

Много хора не знаят, но веднъж да изпитате изгаряне в планината, никога повече няма да подценявате думите на опитните планинари. Можем да изпаднем в по-дълбоки обяснения за научната страна на въпроса, но на вас ви трябва да знаете най-вече, че ако излизате в планината в ясно време, най-добре се намажете със слънцезащитен крем, спрей или нещо подобно. Някои хора смятат, че по-широки шапки ще предпазят поне лицето им, но това не е гаранция.

Прецените силите си

 

Примамливо е да тръгнете да изкачвате планина, особено ако има красива гледна, към която се стремите или дадено място, за което сте чули. Много хора обаче не могат да преценят правилно силите си и става така, че в най-случай се изморяват бързо, а в най-лошия може да е необходима медицинска помощ. Не са една и две историите, в които хора получават сърцебиене, причернява им и прочие, само защото не са преценили колко дълго могат да издържат да се катерят.

С тези съвети може да се устремите стремглаво напред и да прекарате един добър следобед, а защо не и цял ден, в планината.