Как да дегустираме уиски като професионален експерт?

April 3, 2023

Любителите на алкохолните напитки винаги първо дегустират, а след това приемат дадената напитка като предпочитано питие по най-различни поводи, празници и събирания. Дегустацията на определено алкохолно питие не се ограничава само до една единствена глътка, това обикновено е процес, който ще ви представя в следващите редове.

За по-обикновено питие се смятат текила, водка, узо, ракия, мастика, мента. Уискито не спада към тази класификация, защото то не е обикновено питие. Това е дестилиран алкохол от жито или царевица, отлежаващ в дъбови бъчви в продължение на години. Основните видове уиски са блендово уиски, малцово уиски, скоч, ириш, бърбън, тенеси.

Дегустацията на уиски и по-скоро нейната цел, е да оцените вкусовите качества и да се насладите на уискито. Мястото на дегустация е важно – добре осветена стая и компания с добро настроение. Размер и форма на чашата – дебело дъно и широк отвор (tumbler), с по-тясно гърло и по-широка основа с ниско столче. Основната цел на чашата е да подчертае ароматната палитра на уискито. Чашата се държи до светлината, като цвета му може да варира от кехлибар до кафяво. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-концентриран е вкусът. Помиришете го нежно. Можете да откриете оттенъци на различни видове храни, аромати, дори на ново или старо дърво, на трева, което до голяма степен зависи и от храна, която сте поели преди дегустацията. Отпийте глътка, задръжте я в устата си, усетете с всичките рецептори на езика течността и след това преглътнете. Записвайте впечатленията си. Професионалните дегустатори препоръчват преди дегустацията да не сте консумирали нищо 2,3 часа, за да се насладите на вкуса и максимално да усетите ароматите.

Уискито не се съчетава с фъстъци и какви да е ядки, както и с всякакви колбаси. То се комбинира с традиционното шотландско мезе haggis, което е всъщност кървавицата. Друго важно нещо е, че добавянето на вода втечнява уискито, променя текстурата му. Изключение правят тези, които съдържат над 50% спирт, както съветват и професионалните дегустатори. От друга страна добавянето на вода е и въпрос на вкус и опит.

Уиски дегустацията е за да помогне да се върнем към корените на доброто настроение. Можете да се възползвате от букета на вкусове, аромати и преживявания, като ще покажете стил и изтънченост и ще се отличите като професионален ценител. Спазването на определени правила за дегустацията, съчетано с уважение към алкохолната напитка, ще ви превърне от любител в професионален експерт на течното злато.

Горещи предложения за висококачествени напитки с доказан произход и гаранция за качество, можете да разгледате и поръчате на didico.bg. Компанията предоставя на българския клиент да се докосне до вкусовете и ароматите на продуктите. Визията й е да надгражда и да печели доверието на клиентите си.

В DIDI CO се предлагат алкохолни напитки за лица, навършили 18 години, за летни и зимни вечери в спокойна семейна обстановка, за купони, за празници, за събирания с приятели, за различни мероприятия, за собственици на заведения и други.

В България едни от най-прогресиращите пазари е този на алкохолни напитки. Изборът на питие е много важен, затова се съобразете със собствените си вкусове, за да се насладите на ароматите.