Топ съвети за пазаруване на хранителни стоки, ако сте с ограничен бюджет

February 16, 2023

Някои обичат да го правят, а други абсолютно мразят да го правят – говорим за пазаруване на хранителни стоки. Когато става въпрос за определяне на разходите за храна за вас или за цялото ви семейство, това може да замае главата на всеки.

Но кой казва, че пазаруването на хранителни стоки трябва да е трудно, когато имате ограничен бюджет? Добрата новина е, че не е нужно да жертвате вкусната храна. С малко планиране и креативност можете да ядете балансирани, здравословни ястия, които цялото ви семейство ще заобича.

Пазарувайте неразвалящи се продукти онлайн. Продукти като протеинови блокчета и сушени плодове са идеални за закупуване от онлайн търговци, например онлайн магазин ОГИ Маркет. Не се страхувайте да купувате онлайн и храни, които не са пакетирани. Асортиментът на един онлайн магазин има възможност да бъде още по-голям, отколкото физическия обект до вас. Затова защо да се ограничавате. А ако доставката е безплатна, това е допълнителен стимул.

Купувайте нетрайни храни в количества, които ще използвате по навреме. Опитайте се да купувате пресни продукти в малки количества, които знаете, че ще изядете в рамките на една седмица. Вместо да купувате предимно пресни продукти, потърсете замразени плодове и зеленчуци, които са по-малко нетрайни и позволяват контролирането на порции.

Купувайте пресни плодове и зеленчуци според сезона. Не само ще спестите пари, но и ще се насладите на най-полезната храна на пазара. Направете си полезен списък с продукти и го залепете на хладилника си. По този начин винаги ще сте наясно кой продукт е сезонен, когато отидете до хранителния магазин.

Кой не обича да подкрепя местния бизнес? Купуването на местни месни или млечни продукти помага за стимулиране на вашата местна икономика и можете също да ги замразите на по-малки порции, които ще са ви достатъчни за приготвянето на едно ястие.

Поставете си за цел да купувате месо и бобови храни на едро. Най-икономически съобразният вариант е да си купите по-голямо парче месо, без значение дали то е свинско, пилешко или телешко, и да го разделите на порции у дома. Ако пък не ядете месо, помислете за бобовите храни като евтин източник на протеини. Купувайте овесени ядки на едро, вместо индивидуални опаковки, в които има и добавена захар. Освен че не са толкова здравословни, струват и повече.

Бъдете информиран купувач. Ограничете възможността да надвишите бюджета си, като се придържате към списъка си с хранителни стоки. Използвайте приложение, за да планирате покупките си за седмицата и отделете малко време, за да сравните цените на любимата си храна от различни магазини.

Ограничете купуването на готови храни. Удобството е страхотно, докато не трябва да плащате повече за него. Отидете до секциите с готови храни само в случаите, когато сте готови да платите повече за удобството.

Възможностите са безкрайни, когато става въпрос за използване на вашата креативност, за да сготвите с това, с което разполагате в хладилника. Сгответе супи, бульони, гювечи и нови ястия с вашите остатъци, за да избегнете изхвърлянето на неизползвана храна. Ако не ви достигат идеи, прегледайте уебсайтовете за рецепти и просто използвайте вашите съставки.