Домашни ремонти, които можете да направите сами и за които винаги трябва да наемате професионалист

March 8, 2022

Пестенето на пари не е единственият фактор, който трябва да имате предвид, когато се занимавате с проект за подобряване на дома. Трябва да знаете и кога си струва да се обадите на професионалист.

Факт е, че когато става въпрос за поддръжка и ремонт, професионалният труд често може да бъде една от по-скъпите части от бюджета на собственика. Много хора ще изберат да спестят малко пари, като свършат голяма част от работата сами, но не всеки има необходимите умения, за да поправи всичко – дори с помощта на онлайн видеоклипове с инструкции. Освен това в процеса на работа трябва да имате предвид, че отпадъците, които се натрупват, трябва да бъдат изхвърлени. Ето защо е задължително да се обърнете към фирма за събиране на строителни отпадъци. За да бъде свършена обаче качествено работата, се обърнете към компания, която се е доказала – каквато е Променергомонтаж АД.

Опитът за „Направи си сам“ проект без внимателна подготовка и пълно познаване на задачата може да доведе до разходи, които далеч надхвърлят разходите на изпълнителя. Дори ако имате опит и ноу-хау, важно е да вземете предвид времето, материалите, инструментите и разрешителните, необходими за вашия проект за подобряване на дома. И така, как да разберете с кои проекти можете да се заемете сами и кои трябва да оставите на експертите?

Поправяне на спукана тръба в кухнята или банята

Направи си сам поправка за дренажна тръба може да бъде просто затягане на гайка на свързващия елемент. Ако течът е директно от дупка в дренажната тръба, направете поправката с гъвкава връзка със скоби за маркуч. Ако течът е от дренажна тръба вътре в стената, помислете за професионалист.

Лепене на  тапети

Предизвикателството с лепенето на тапета е да го поставите направо на стената и да съпоставите правилно шарките. Обикновено са необходими двама души, за да свършат това, но понякога може да се стигне до набъбване на тапета, което означава, че лентата тапет ще трябва да бъде премахната и да се сложи отново. Често се оказва обаче, че с вариант „проба – грешка“ харчим повече тапет от необходимото, а с това растат и разходите.  

Боядисване на екстериора

Боядисването на екстериора на къща е голяма и съвсем не лесна работа. Повечето сгради имат облицовки, сайдинги, материалите, които трябва да се вложат са по – специфични и изискват специален метод на полагане. Освен това се изисква използване на стълба, а често и дори качване на покрива, което си е рискова задача за някои. За да си спестите нерви и нови разходи, по – добре е да наемете професионалист.

Шпакловка на тавана

Само по себе си шпакловането не е работа за всеки, изисква си умения. И ако стената може да е по-лесна за шпакловане, то за таванът се изисква майсторска ръка. Затова не се скъпете, а наемете професионалист.

Смяна на кран

Смяната на обикновен кран не е кой знае колко сложна работа, просто следвайте инструкциите за инсталиране на производителя на крана. Ако моделът обаче е по-сложен, с различни връзки за маркучи, е по – труден за работа, затова е най-добре да се направи от професионалист.

Слагане на осветително тяло

Електрическите ремонти и инсталации са, в най-добрия случай, скъпи. Отделянето на малко време за проучване и разбиране на електрическа система може да ви даде необходимите умения, за да направите сами някои електрически проекти. Когато инсталирате осветително тяло, проектите с ниско напрежение могат да се изпълняват безопасно. Ако имате обаче по – голям проект, най-добре е да се обадите на професионалист.

Оправяне на дупка в гипсокартон

Почти всеки собственик може да закърпи дупка в гипсокартон. С помощта на нож за шпакловане напълнете всяка дупка с лека шпакловка и изстържете излишното. Изчакайте шпакловката да изсъхне и шлайфайте мястото, докато стане гладко. След това боядисвайте ремонтираните петна с грунд.