Как да изберем най-подходящата за нас спалня?

February 23, 2022

Спалнята е свещеното пространство, което е определящо за качеството на нашия сън и тонус. Добре подбраната спалня е половината от обзавеждането на дома, затова трябва да подхождаме изключително критично към селекцията както на самото легло, така и на мебелите, които го обграждат. Ако ви предстои покупка на ново легло, задължително обърнете внимание на следните най-важни критерии.

Размер

Първата и най-базисна стъпка е да решим дали леглото ни ще е единично, двойно или дори по-голямо. Стандартно, за спалня се подбира двоен вариант, като е важно да се отбележи, че дори и тогава размерите (дължина и широчина) варират спрямо предпочитанията на хората и големината на помещението.

Добре е да предвидите спалня с такива размери, която ви оставя достатъчно свободно място, за да достигате до гардероба, шкафчетата, тоалетката и въобще всички останали мебели, които ще присъстват в стаята.

Дизайн

Темата на спалнята като помещение е изключително знакова, защото това е първият показател, който ще направи впечатление на външните посетители. Постарайте се да съчетаете леглото с останалата част от интериора, за да придобие помещението ви завършен и цялостен вид. Елементи на дизайна са както стилът, така и материалът на изработка и цветът. Например, ако спалнята ви е решена в класически, изчистен и светъл европейски стил, не е удачно да подберете авангарден и цветен модел легло с шармантен балдахин.

Матрак

Матракът също е изключително важен за нашите неизменни удобство и комфорт, докато спим. Насочете се към по-мека или твърда алтернатива в зависимост от предпочитанията и здравословното състояние на членовете на семейството. Отделно, можете да избирате между вариант с пружини, мемори пяна, латексов, двулицев и много, много други опции, които да гарантират здравия ви и спокоен сън.

Като размер следва да го съобразите с този на леглото, като често широчината за стандартно двойно легло е между 1,60 и 1,80 метра, а височината клони към два. По-нетрадиционни матраци могат да бъдат изработени по поръчка.

Основа

Основата на спалнята може да е изработена от различен тип материал – метал (месинг или неръждаема стомана), ПДЧ или дърво, като отделно да е тапицирана, или не. Това е ключов параметър за характеристики като дълготрайност, товароносимост и здравина, така че в никакъв случай не трябва да бъде подценяван.

По отношение на функционалността на основата съществуват легла на платформа, с възможност за регулиране, с различни видове табли около главата и краката, които могат да се ползват като допълнително място за съхранение. Тези разновидности биха ви дали допълнителни опции и спестили доста пространство, ако помещението е по-малко като квадратура.

Марка (търговски обект)

Търговският обект, от който пазаруваме, е много важен, особено при по-големи покупки на по-висока стойност, каквато обикновено е спалнята. Трябва да сте сигурни, че мястото има изрядна клиентска политика за доставка, връщане и замяна, както и изключително любезни и подготвени консултанти, които ще ви ориентират, ако се колебаете между няколко варианта. За всичко това и много повече горещо препоръчваме Mebelisto, които са пазарни лидери от много години и имат десетки хиляди доволни клиенти зад гърба си.

Качество и цена

Много често това са два показателя в правопропорционална зависимост. За съжаление, почти невъзможно е да се сдобием с евтина спалня, която хем да е добре изработена, хем да ни изкара дълги години напред. Предвид немалката инвестиция, която правите, сдобивайки се с ново легло, ви съветваме да не избирате най-икономичния вариант, наличен на пазара, защото вероятността да ви се наложи да го сменяте след има-няма 3-4 години е доста сериозна.

Идеалната спалня във вашия конкретен случай означава да дефинирате къде стоите по всички тези показатели и да се допитате до професионалисти, които ще са в състояние да ви предложат различни алтернативи, сред които вие да изберете най-добрата. Стартирайте процеса по успешната селекция още днес!