Как да декорираме всекидневна стая – съвети от дизайнери

November 5, 2021

Независимо дали стилът, който харесвате е традиционен или модерен, спокоен или официален, смел или сдържан, една всекидневна стая трябва да бъде място, където може да се чувствате комфортно, да се отпуснете и почивате, да прекарате качествено време с приятели, семейство или дори сами – с хубава книга и любим филм. Но за да се случи всичко това, трябва да умеете да декорирате стая, която изглежда страхотно и ви пасва. А най – добре това ще се случи, ако се следват някои общовалидни дизайнерски постулати и съвети.

Ето какво съветват интериорните специалисти, които имат богат опит в декорацията и които могат да отговорят на изискванията и на най-претенциозните си клиенти. А що се отнася до мебелите, тях може да изберете от LEOS Mebel

  1. Смесете светло и тъмно

Когато всекидневната е изцяло в бяло или в светли тонове, може да се усети като прекалено „стерилна“, лишена от душа. Когато е в тъмни тонове, напомня за пещера и дори променя атмосферата. Смесването на тъмни и светли тонове обаче създава динамичен вид, който има дълбочина и баланс. Дизайнът на всяко пространство се променя, ако включите поне малко бяло и малко черно.

  1. Контрастни цветове на неутралитет

Изключвайки бяло и черно като гама, декорирането на всекидневната с различни контрастиращи неутрални цветове е начин стаята да стане по – раздвижена и приветлива. Например бели стени, карамелената кожа на дивана, месингови дръжки, сив фотьойл и синьо-сивите шкафове контрастират един с друг, подчертават различни покрития и нюанси.

  1. Играйте с текстура

Текстурата е нещо, което много хора пренебрегват, когато декорират всекидневна, най-вече, защото тя се усеща по – скоро чрез докосване, а не с погледа. За да бъде една всекидневна уютна, може да се направи комбинация на плюшените текстури, които са привлекателни на допир, и по-твърдите текстури, които добавят контраст. Кожа, памук, вълна, метал, камък, стъкло, растения – има толкова други текстури, колкото може да се добавят.

Възглавниците са чудесно място за начало, особено ако декорирате хол с ограничен бюджет. Помислете кои други аксесоари и мебели да включите, за да добавите нови материали към палитрата, дори в малки дози.

  1. Внесете дърво

Не можем да говорим за текстура, без да споменем дървото – един от най-добрите материали, които внасят усещане за топлина в хола.

Има безброй много начини да внесете дърво – от облицовки на стени, през помощни маси, табуретки с дървени крака, рамки за картини, скулптури и произведения на изкуството.

  1. Смесвайте различни модели мека мебел

Свикнали сме когато купуваме мека мебел да изберем диван, фотьойли и табутерки от един комплект. Днес това е демоде и всеки дизайнер ще ви каже, че именно смесването на различни модели е ключът към индивидуалността на една стая.  Голям модерен диван, винтидж кресло и плетени пуфове са само един от вариантите, които може да изберете.

А един от най-сигурните начини да създадете различна визия е да смесите кожени столове с диван от плат или обратно, така че материалите да контрастират.

  1. Изберете практични тъкани

Говорейки за тапицерия, особено важно е местата за сядане в хола да бъдат не само удобни, но и устойчиви на петна, драскания и „атаките“ на малки деца и домашни любимци. Имайте предвид, че на много светли или тъмни нюанси лесно ще се откроят замърсяване и износване.

Кожата е чудесен материал срещу петна, тъй като може лесно да се избърше лесно, но се надрасква по-лесно от повечето тъкани, така че може да не издържи на лапите на куче или котка.

Деним и рипсено кадифе са два други материала, които са привлекателни, но и издръжливи. Освен това, те добавят неочакван вид в сравнение с типичната обикновена памучна или вълнена тапицерия, която често виждате в магазините. Когато избирате плат за мебелите за всекидневна, потърсете материал със смес от естествени и синтетични тъкани.