Как и къде да изберете перфектния подарък за малко дете

October 19, 2021

Повечето родители ще кажат, че детето им има твърде много играчки. Затова, когато става въпрос за подаръци за рожден ден и Коледа, изборът на правилния, а не просто поредения в купчината останали вещи, се оказва сложна задача. Защото за подарък, който наистина се откроява – и ще издържи изпитанието на времето – трябва да се предвидят няколко неща. В BubuToys със сигурност ще намерите изключително разнообразие, но как да изберете от цялото това изобилие?

На първо място – на каква възраст е детето и съответно фазата на развитие. Първо е добре да се има предвид интересите, пола, етикета. За повечето играчки се препоръчва за какъв период на развитие са подходящи. Второ, добре е да се използва собствената преценка. Това, че едно дете е на две, не означава непременно, че е готово за триколка. По-добре е да се прецени за него индивидуално и да се продължи по-нататък. И трето, но не на последно място, хубаво е да се помисли от какви материали са изработени играчките.

Играчки по възрастова група

Помислете за детето. Какво обича да прави? Ходи ли вече, родителите обичат ли да го извеждат навън или предпочитат да играе у дома? Проявява ли вече някакви интереси? Дали харесва някакво конкретно животинче? Има ли си любим герой? Или пък се увлича по кукли и детски колички? Помислете за подарък, който би могъл да подхрани интереса.

Добре е да се помисли за подаръци, които децата могат да споделят. Не буквално, но подаръци, които децата могат да използват, за да играят с други деца (или дори техните семейства), като настолни игри или пъзели. Те ще бъдат полезни с години и могат да насърчат здравословно общуване, да се адаптират по-лесно към комуникацията с други деца.

Не забравяйте, че играчките помагат на децата да учат.  И често играчките са основният начин, по който децата учат. Изберете такива, които стимулират креативността и свободната игра, както и такива, които преподават по -„официални“ умения като броене и научаване на букви.

Консултирайте се с родителите. Ако подаръкът е за по-малко познати деца, с които не комуникирате толкова често, консултирайте се с родителите, преди да купите. Детето може вече да притежава играчката и няма да бъде много щастливо при вида на друга такава.

Изберете подаръци с дълъг живот. В нашия до голяма степен разточителен свят играчка, която може да се използва с години, е високо ценена. Предмети като Lego, балансиращ велосипед и креативна игра могат да се използват с години и да се предават на други деца.

Не забравяйте и за безопасността.  Доколкото е възможно, изберете непластични играчки, изработени от устойчиви материали, без BPAs, фталати, PVC или токсични химикали и багрила.

Ако се съмнявате, купете книжка или дреха. Това е правило, към което се връщаме отново и отново. Книгите заемат много малко място и винаги ще бъдат в полза за развитието на малкото дете. Дрехите пък със сигурност ще бъдат в помощ на родителите и ако са качествени, могат да бъдат предадени.

 

 Ето няколко идеи за играчки, които да подарим.

Книжка за баня – с нея времето за къпане ще бъде по-забавно. Този тип подарък е подходящ за възраст от три месеца и нагоре, а с каква тема ще бъде, е въпрос на личен избор.

Пееща плюшена играчка – Надали има малко дете, което да не остане очаровано  от сладка музикална играчка. Освен това е доказано, че музиката стимулира развитието.

Активна гимнастика – Ако подаръкът е за все още непроходило дете, активна гимнастика, под която то да лежи и да се забавлява е чудесна идея. Развива двигателните умения и ще забавлява малкото дете.

Люлка – Надали има дете, което да не харесва люлеенето. В зависимост от възрастта може да се избере модела и големината.

Дървен пъзел – Перфектен подарък за любознателното бебе, една класическа играчка за подреждане е толкова забавна и развива логиката и фината моторика.