Ползите от разнообразното хранене

April 5, 2021

Правилното хранене, снабдяващо всички нужди на организма от необходимите микроелементи и минерали, е ключът към поддържане на добро здраве. За да бъде храната пълноценна, тя трябва да включва разнообразни продукти – млечни, месни, зърнени, плодове, зеленчуци, ядки, които доставят необходимия баланс на тялото. Ето защо специалистите препоръчват да не се спазват продължителни диети, при които се консумират само ограничен брой продукти, тъй като това би могло да изчерпи резервите на микроелементи, от които организмът се нуждае. Така нарушеният баланс в тялото води до болест.

Спазването на разнообразна диета е далеч по-лесно през лятото и есента, когато има изобилие от плодове и зеленчуци, отколкото през зимата и пролетта, когато те са силно ограничени. За щастие хората още от древността са открили начин как да продължат да консумират любимите си плодове и зеленчуци и през периода, когато не са налични в свежия им вид, използвайки процеса на сушене.

Сушените плодове са се ползвали още в древността

Исторически справки показват, че персийците и арабите са се наслаждавали на сушени кайсии и други сушени плодове още преди повече от хилядолетие. В Северна Америка са сушали череши и боровинки, които хората взимали за из път при продължителни пътувания. В много култури сушените плодове се използват самостоятелно или се добавят в най-различни ястия, сладкиши, сладък хляб и други деликатеси. Всъщност тези сушени продукти се използват в цял свят заради редицата ползи, които носят, и ако те липсват във вашия дом, бихте могли да се възползвате от тях.

Методи на сушене и ползи

Методите на сушене на тези плодове също са разнообразни. Наред със съвременните сушилни, специално пригодени за тази цел, плодовете могат да се сушат и на слънце, като периодично се завъртат, за да се изпарява влагата равномерно и да се предотврати загниване. Друг начин за сушене е да се пекат във фурна на много слаб огън. Така или иначе сушенето позволява на плодовете и зеленчуците да се запазят за продължителен период от време, предпазва ги от загниване и същевременно съхранява отличния им вкус и аромат, и дори го подсилва.

Здравословни ползи

Сушените плодове носят много ползи на здравето, заради включените в тях витамини А, С, калций, желязо и калий. Стафидите например са особено богати на витамин C и желязо, а сушените сини сливи съдържат по-голямо количество витамин А. Микроелементите, влизащи в състава на сушените плодове носят следните здравословни ползи на организма:

  • Поддържат здравето на очите – съдържанието на витамините А и C предотвратява и забавя прогресирането на катарактата и предпазва дегенерирането на макулата, която напредва с възрастта.
  • Предотвратяват остеопорозата, тъй като калцият е съществен за поддържане на доброто здраве на костите. Сушеното киви например съдържа отлични нива на калций, които способстват за предотвратяване на остеопорозата.
  • Съдействат за здравето по време на бременност заради високото съдържание на желязо, тъй като тялото в този период се нуждае от по-големи количества от този минерал, отколкото обикновено. Бременната жена може да си достави това желязо от сушените кайсии.

Крият ли сушените плодове рискове?

Трябва да знаем, че концентрацията на захар, макар и плодова в сушените плодове, е завишена, което означава, че те съдържат повишено количество въглехидрати и калории. Въпреки че те са богати на фибри, високото съдържание на захари в тях може да доведе до напълняване, ако се прекалява с тяхната консумация. От друга страна диабетиците също трябва да внимават с употребата на сушени плодове и да се консултират с лекар за количествата и видовете, които са им разрешени.