Какво трябва да знаем за халотерапията?

March 18, 2020

Халотерапията или лечението с вдишване на солни изпарения се прилага от хилядолетия. Това представлява холистичен метод, наподобяващ микроклимата на солна пещера. Днес той се осъществява в специално оборудване за целта солна стая, която притежава необходимото оборудване и вентилационна система, която да пръска в стаята фини солни частици, които попадат в дихателната система на пациента и лекуват различни заболявания, зареждат организма с отрицателни йони, прочистват тялото и го енергизират.

Как халотерапията става известна в наши дни?

Това се случва преди 150 години, когато полски терапевт прави удивителната констатация, че хоратаq които работят в солните мини в Полша, са здрави и в добро настроениеq въпреки всичките тежки условия на труд и недостатъчното хранене, на които са били подложени. В какво се изразява от тяхното благосъстояние? Те не страдали от простудни и белодробни заболявания, които по това време били често срещани сред останалите хора.

След проучване на условията, в които работели, станало ясно, че те дължат доброто си здраве на наситената със сол работна среда, в която се налагало ежедневно да вдишват фини солни частици. Това довело до постепенното преобразуване на полските солни мини в санаториуми, където хора от цял свят идвали да се лекуват от различни болести. Днес халотерапията се осъществява в още по-безопасна среда – това са изкуствено създадени солни пещери или солни стаи, където за лечение се използва предимно хималайската сол, наречена още „бялото злато“.

До колко ефективна е халотерапията?

След многобройни проведени изследвания върху пациенти, страдащи от редица заболявания, свързани с дихателната система, става ясно, че лечението със солни изпарения, провеждано два пъти в седмица, дава следните резултати:

  • Пациентите значително намаляват употребата на лекарства;
  • Дишането им се нормализира;
  • Подобрява се здравословното им състояние;
  • Симптоми, като хрипове, кашлица, задух, затруднено дишане и кихане значително намаляват.

Добрата новина е, че халотерапията действа еднакво добре на пациенти от всякакви възрасти – както възрастни, така и малки деца. Освен лечение на бронхити, пневмонии и други остри респираторни заболявания, където ефективността и е 97%, тя е доказала ефективността си в 75 до 85% от случаи на астма. Нещо повече, до 1 година след проведената халотерапия, честотата на хроничните симптоми и обостреното им състояние намаляват, а дихателната система се поддържа в добро състояние и устойчива на грип и простуда.

Защо солната терапия има такъв лечебен ефект?

Солта притежава противовъзпалително, антибактериална и антимикотично действие, което я прави в пъти по стерилна, дори от стерилните хирургични зали. Отрицателните йони, които тя съдържа, неутрализират положителните йони, натрупани в телата ни от най-различни вредни лъчения. Положителните йони причиняват умора, стрес, безсъние, раздразнение и като последица влошават здравето.

Солната терапия действа точно обратното. След терапия, проведена в солната стая на Salt&Art, ще почувствате облекчаване на главоболието, намаляване нивата на стреса, умората и депресията, сънят ви ще се стабилизира, настроението ви ще се подобри, а съпротивителните сили на организма ви ще се подсилят, за да станете устойчиви на вирусни заболявания.

Какво представлява процедурата по халотерапия?

Обикновено такава процедура продължава 45 минути. За целта се настанявате в специално подготвена солна стая, в която подът и стените са покрити с много слоеве сол. В тази стая се поддържа температура, която позволява издигането на солни изпарения. Допълнително през специална система се впръскват фини частици сол, които попадайки във въздуха, при вдишване навлизат в носната кухина, синусите и дихателните пътища, докато стигнат до бронхите. Излишното количество попаднала сол излиза по естествен начин с кихане и кашляне, а останалата част извършва необходимото лечение в организма.

Препоръчително е да се провеждат поне по 2 солни терапии на седмица, като общият им брой зависи от заболяването. Ако страдате от респираторен проблем, необходимият брой лечебни сесии е до 8. Ако имате хроничен проблем, като бронхит, астма, астматичен бронхит, алергия, псориазис или синузит, то препоръчителният брой лечебните сесии следва да се удвои, като всяка от тях трябва да се провежда през ден.