Тайните на Кападокия – част II

November 22, 2016

Вече Ви разказахме за региона Кападокия и за подземните му градове. Но е важно да отбележим, че подземните градове и причудливите каменни пейзажи са само част от това, което прави Кападокия наистина предпочитана дестинация от много туристи.

Какво знаете за балоните с горещ въздух?

Първият балон с горещ въздух е създаден от френските братя Монголфие през 1783 година. Използването на леки газове допринесло за бързото развитие на този вид откритие и след години били създадени и дирижаблите. Те от своя страна, предлагали пътуване до доста далечни места, места, които балоните не били способни да достигнат. Това довело до по-слабо използване на балоните с горещ въздух и почти до тяхното забравяне. През 1960 година американецът Ед Йост възражда полетите с балони и малко по малко те навлизат в сектора на туризма. Всяка година в много държави се правят фестивали с балони с горещ въздух.balloons2

Балоните на Кападокия

Полетите с такива балони допринасят до голяма степен за туризма в Кападокия. Всяка година се прави фестивал, на който взимат участие балони от цял свят. Вече Ви разказахме за невероятните земни форми, а именно те правят региона толкова подходящ за този вид туризъм. Първата компания в Кападокия, която предлага полети с балони с горещ въздух е основана през 1991 година. Времетраенето на един полет е от час до час и половина, като това зависи от вида на полета, който сте избрали. Балоните побират от 10 до 20 човека. Полетът с топловъздушен балон, както можете да видите от снимките, е едно приказно приключение, заради това е и толкова търсено. Носейки се над живописната долина можете да усетите чувството на свобода, летейки с птиците. Не можем да отречем, че това със сигурност е едно уникално изживяване, което си струва да изпитате.