Тайните на Кападокия – част I

November 8, 2016

Кападокия се намира в центъра на Турция. Мястото е известно със своите странни форми, които са образувани от взаимодействието на вятъра и водата с мека вулканична скала. Тези форми са били използвани за жилища от древните хора. За нещастие, модерното строителство се е появило и там. Сигурно се чудите какво прави това място толкова интересно?!

През 60-те години на миналия век, реставрирането на една къща довежда до изумително откритие. Собственикът на къщата открива мистериозна врата зад една от стените на дума си. Същата тази врата се оказва вход към подземен град, наричан Деринкую, на хиляди години. Подземният град има 5 нива, като най-долното се намира на 60 метра дълбочина. Всяко едно ниво си има врата, която може да го отдели от другите при нападение. Мястото е толкова голямо, че в него може да се поберат до 20 хиляди души. В града са открити много интересни находки, например: религиозни стаи, хранилища, преси за масло и грозде, трапезарии и дори конюшни. На второто ниво е открита широка стая със сводест таван – според археолозите това е било училище. Другото интересно откритие е църквата на петото ниво, тя има кръстовидна архитектура, която е характерна за църквите от ранните години на християнството. derinkuyu

Този подземен град не е единственият в Турция. Близо до него са открити още 200 други подземни града, като около 40 от тях са на три етажа. Подземните градове Деринкую и Каймаклъ са най-големите от откритите подземни градове. Деринкую е свързан с още 4 подземни града посредством тунели. В града са открити 52 вентилационни отвори, както и източници на вода, сред които има и такива, които не са свързани с повърхността, вероятно поради страха на жителите да не бъдат отровени чрез водата.

Този строеж е изумителен, защото дори в наши дни би било трудно построяването на такъв подземен град. Изненадваща е липсата на следи от срутвания. Това означава, че строителите са били изключително умни и добре са познавали изкуството на строителството. Трудно е да си представим как са го построили. Дали някоя друга цивилизация им е помогнала? Как са били толкова просветени в строителството? Най-важното е, че градът е запазен и до днес и е голяма част от него е отворена за посетители.