7 кътчета във Виена, които всеки трябва да посети

October 28, 2016

Ах, Виена! Това е градът, в който, дори въздухът е величествен. Виена е била дом на много известни личности – Шуберт, Бетовен, Моцарт, Фройд и т.н. Тук ще можете да посетите оживени ресторанти, в които се сервират прочутите виенски шницели; уютни исторически кафената; огромен увеселителен парк; статуи и много други невероятни кътчета за посещение. В следващите редове ще Ви разкажем повече за този прекрасен град.

Къде да отседнем?

Тук изборът зависи много от бюджета, с който разполагаме. Има хотели, които са близко до центъра и все пак не са толкова скъпи и все пак са на високо ниво. Например – за 150 – 180 лева на вечер, ще можете да се настаните в хотел с 3-4 звезди. Такива хотели са: Senator Hotel Vienna, NH Wien Belvedere, Hotel Hahn Vienna City и много други.

Какво можем да посетим?

Списъкът е дълъг, но ето малка част от него:

Хофбург е бивш имперски дворец, който е бил използван за зимна резиденция на австрийското императорско семейство. Както можете да се досетите, дворецът е бил дом на най-влиятелните личности в австрийската история. Тук е родена кралица Мария-Антоанета, а също така и се помещава Австрийската Национална Библиотека. Сградата е построена през 13-ти век и в нея има около 2600 зали и стаи, които са запазили богата част от историята на Австрия.

Шьонбрун е бил летния замък на Хабсбургските императори. Екстериорът на двореца е в характерния за Класицизма стил. Тази забележителност е предпочитано място за посещение от много туристи. Тук се намира и най-старата зоологическа градина в света. Шьонбрун е известен и с красивите си градини. Императорската фамилия прекарвала летните си ваканции и лова тук. Друг известен факт е, че тук Моцарт е изпълнил първия си концерт.

Виенската държавна опера е една от най-значителните сгради в Европа. Тя е построена преди 147 години в неоренесански стил. Прекрасните гоблени, мраморните стълбища, рисунката на тавана, стаята за чай – всичко това прави сградата наистина невероятна. Всяка година се провежда известният Оперен бал.

Музейния квартал е най-подходящото място за всички любители на музеите. Ще можете да видите колекции на австрийски автори от началото на миналия век; произведения на известни художници – Пикасо, Уархол, Лихтенщайн и много други.

Катедралата „Свети Стефан“ се намира в центъра на Виена. Тя е една от най-големите забележителности в Австрия. В нея се е оженил Моцарт, тук лежат останките на 72 члена на Хабсбургската династия. Тук се намира и втората по големина камбана в Европа, както и камбана (отлята през 1449 година), която е преживяла пожара в южната кула при обсадата на Виена.

Пратерът е голям обществен парк. Той датира от средата на 12-ти век. Тук ще можете да наемете колело, да видите скейтърски паркове, да си отдъхнете сред природата и да видите прочутото Виенско колело.

Кафене „Централ“ отваря врати през 1876г. В края на 19-ти век, кафенето се превръща в място за срещи на виенската интелигенция. Редовни посетители са били: Алфред Адлер, Петер Алтенберг и т.н. През 1913 г., мястото е било често посещавано от бъдещите политически фигури от периода на Втората Световна Война – Йосип Тито, Адолф Хитлер, Владимир Ленин, Лев Троцки и прочутият психолог и невролог Зигмунд Фройд.