Великото Американско Приключение

October 11, 2016

Mustang Monument – еко резерват, Невада

Над 40 хиляди мустанги са застрашени от опитомяване или от по-лошо. Повече от 400 години, тези коне са странствали и живели свободно в Голямата Долина (Западна Северна Америка) – неизмерима пустош изпълнена с пасища и солници – разпростираща се в ЮТА, Невада, Калифорния и Орегон. Но свободните коне в тази бедна на водни запаси пустош, все повече се смятат за опасност. Регионът е подходящ за отглеждането на добитък, а увеличаващият брой на дивите коне може да доведе до промяна в екологичния баланс – смятат много фермери. Липсата на естествен хищник позволява на популацията на мустанги да се повишава светкавично. В резултат на това се започват да се появяват бракониери, незаконни кланици и оградени местности. През 2013 година са похарчени близо 50 милиона долара за пленяването на близо 50 хиляди мустанги.

За щастие, скоро се появява човек, който желае да помогне на тези коне, като в същото време ще спести доста разходи на държавата. Меделийн Пикънс –  чаровна бизнес дама и филантроп – построи първият в света еко резерват за диви коне. Резерватът се простира на над 2300 км площ. По този начин, тя спестява на държавата излишни разходи за строене на допълнителни ограждения – тя смята, че чрез своето ранчо, може да спести милиони долари на държавата, а конете да си останат свободни и да се превърнат в емблема на Американският Запад, разпознаваема емблема от всички туристи.

Колко струва? – 1000 долара за вечер в индианска колиба и 1500 долара ол инкуизив нощувка за двама в къща.

 

Национален парк Йелоустоун, Уайоминг

Преди двадесет години, през януари, вълците са били толкова ловувани, че е имало опасност те да изчезнат. За щастие, голяма част от тях са били заселени в Националния парк Йелоустоун. Там голямата популация от лосове е започнала да вреди на еко системата и всичко е било излязло извън контрол, но заселването на вълците е променило всичко. Вълците драстично са намалили популацията на лосовете и са върнали баланса в еко системата – голям брой пасища са започнали да се регенерират, а също така и хабитатите на някои малки животни. Ако харесвате вълците, то приключение в Йелоустоун е точно за вас! Там ще можете да наблюдавате този алфа хищник в действие. Паркът е едно от най-сигурните места в Щатите и ще бъдете винаги защитени,  докато наблюдавате живота на вълците.

Колко струва? – 1670 долара за 6-дневен престой. В цената влизат: такса за гайд, професионални обиколки до най-предпочитаните местности от вълците, квартира, транспорт, екипировка и храна.

В цената не влизат самолетни билети!

 

Национален парк Йосемити, Калифорния

Този октомври се празнуват 126 години от откриването на Националния парк Йосемити. Тази дива местност е емблематична за Калифорния. Тук можете да избягате от тълпите, да се насладите на почивка с палатки и да откриете подходящи места за катерене. Голям брой от местата за посещение се намират навътре в парка и до тях можете да стигнете само пеша или с езда.

Колко струва? – 180 долара на човек, като в цената влиза нощувка и вечеря и закуска. Подгответе се за ходене пеш: 10-16 км. на ден.