“Белвоар” – непознатата цитадела

October 7, 2016

Крепостта „Белвоар“ е била построен от кръстоносците през 12-ти век. “Белвоар” се намира на север от Израел, близо до Галилейско езеро. Крепостта е изградена на върха на базалтов хълм в Национален парк Белвоар. Бухалите бухат в хор, докато минавам през мост, който се извисява над вдлъбнат ров и каквото е останало от старата крепост. В наши дни, се е запазил само първият етаж на крепостта, но за сметка на това, неговото състояние е доста добро. В действителност, това е най-добре запазената Кръстоносна крепост в света. Наблизо са се водила голяма битка между войските на Балдуин IV и войските на Саладин. През 1182 година, войските на Саладин разрушават горните два етажа и по няково чудо падналите отломки покриват първия етаж, без да разрушават каквото и да било от него. Докато гледах стените стигнах до извода, че коридорите на вътрешната част от крепостта, трябва да са били наистина широки.belvoirfortress-6Конструкцията на крепостта е подобна на тази на „Тауър“ в Лондон – макар че, за разлика от британският си братовчед, тук няма да видите големи тълпи. Освен мен, има само едно семейство, което е дошло да разгледа – нещо твърде необичайно, защото в големия списък от забележителности, точно тази историческа крепост се намира в дъното.

„Белвоар“ е построен от хоспиталиерите (католически военен орден) между 1168 г. – 1180 г. Макар и мисионери, тези кръстоносци са разбирали от строителство и естетика – варовиковият таван на трапезарията е все още здрав. Тази суровина е била донесена отдалеч – стигнах до този извод, защото наблизо има само базалт – , за да украсява и допълва вида на този великолепна крепост.

Слънцето разкъсваше сутрешната мъгла и пред мен се разкри невероятна гледка. Стоях до източната порта на крепостта и наблюдавах Йорданската долина. Позицията на „Белвоар“ е наистина стратегическа, защото каменистия хълм се извисява над платото и река Йордан е точно под него. Това е едно наистина завидно място. Със сигурност едно от най-красивите места в Северния окръг на Израел!