6 любопитни факти за Будапеща

September 26, 2016

Будапеща е наистина красив град, но реално, какво знаем за този град- столица е на Унгария, разположен е на двата бряга на Дунав и заема наистина голяма площ, в него можем да открием много музеи, паметници, пистата за Формула 1 „Хунгароринг“, „Площадът на героите“, Кралският дворец и много други. Това, разбира се, е съвсем малко информация, която може би знаете. Днес ще ви запознаем с 6 любопитни факти за Будапеща.

  1. В миналото е нямало Будапеща, а три различни града.1

 

Мостът „Сечени“ е построен през 1849 година. От него ще можете да видите величествената сграда на парламента, историческия „Крепостен Хълм“, както и много други забележителни сгради. От който и край на моста да бъдете, винаги ще имате чувството, че се намирате в различен град – това е обяснимо, защото в миналото това наистина са били отделни градове. Буда е бил спокоен град, разположен на хълмист терен и е бил разположен на запад от реката; Обуда (най-старата околност на Буда) се е намирала на север от Буда; и Пеща, разположен върху равен терен на изток от реката, характерно за него е, че е бил значително по-шумен град. Разделените градове се обединяват през 1873 година и създават обичаният град Будапеща.

  1. Нито една сграда не е по-висока от 96 метра.

3

Двете най-високи сгради са: катедралата „Св. Стефан“ и сградата на парламента. За построяването на катедралата са били нужни повече от 5 десетилетия и тя е била построена в памет на първият крал на Унгария. Сградата на парламента е построена в нео-готически стил, като в строежа са използвани 40 милиона тухли, половин милион плочи от мек варовик и 40 кг. злато. Двете сгради са построени през различни периоди, но общото между тях е тяхната височина – точно 96 метра, с които се символизира годината, през която се заселват унгарските маджари. В държавата има закон, който забранява строежа на по-високи сгради, така че не очаквайте да видите небостъргачи в Будапеща.

  1. В Будапеща се намират едни от най-интересните забележителности.

zoo

В Будапеща се намира второто най-старо метро в света. То е построено през 1896 година и е наречено „Хилядолетното метро“. Също така, в Будапеща ще откриете и една от най-старите зоологически градини в света. Зоологическата и Ботаническа градина на Будапеща са отворили врати през 1865 година и все още са едни от най-посещаваните забележителности на града.

  1. Тук се намират и едни от най-големите сгради (и не само).

synagogue

В Будапеща се намира и най-голямата функционираща синагога в Европа. Тя е построена през 50-те години на 19 век и е в нео-мавритански стил. Тя побира 3000 души и има наистина внушителни размери. През Втората Световна Война, сградата е служила за укритие на унгарските евреи.

Будапеща е известна с най-големият музикален фестивал в света. Той се състои винаги една седмица през Август и посреща около 400 хиляди хора от цял свят.

  1. Будапеща не винаги е била столица.

2

Естергом, родното място на първия унгарски крал, е бил столица на Унгария от 10-ти до 13-ти век. Чак през монголското нашествие, Крал Бела IV премества кралското седалище в Буда.

  1. Будапеща е градът с най-много минерални извори в света.

thermal-spring

В допълнение към своята очарователна архитектура, богата кухня, както и дълга история, Будапеща, е добре известна със своите минерални бани. В действителност, това са повече от 100 минерални извора, които никоя друга столица няма. Лечебните свойства на изворите са известни на всички любители на минералните бани. Повечето от тези бани са били използвани, още през римско време.