5 любопитни фестивала от Страната на изгряващото слънце

September 19, 2016

Страната на изгряващото слънце има богата култура и история, които са се запазили доста добре през вековете. Самураите, Замъкът Химеджи, аниметата, суши и саке – са само част от най-известните неща, с които е известна Япония. Днес, ние ще ви разкрием магията на японските фестивали, които съчетават културата и историята на тази приказна страна.

Гион Мацури, в град Киото

kyoto_gion_matsuri_j09_060

Това е може би най-известният фестивал в Япония. Той се празнува през целия месец юли, като от 17-ти до 24-ти може да наблюдавате шествието, наречено Yamaboko Junko, на  красиви дървени конструкции. По улиците ще можете да опитате вкусни японски деликатеси: якитори (пилешки шишчета на барбекю), таяки (торта под формата на риба), такояки (тестени топчета с кълцано месо от октопод) и апетитното окономияки (палачинка, в която се слагат зеленчуци и месо). Много жени излизат из града облечени в якото (лятно кимоно), като носят със себе си традиционни портмонета и прочутите японски ветрила. Това е отлична възможност да видите традиционните къщи музеи на Киото.

Ауа Одори, в град Токушима

d0146295_22324496

Най-големият танцов фестивал в Япония. Над 1,5 милиона туристи, всяка година, посещават този фестивал. Той се състои от 12-ти до 15-ти август. В него може да вземе участие всеки, който иска да танцува, независимо от пол и години. Характерното за този фестивал е облеклото: лятно кимоно, сламени шапки и специфични сандали. Това е една грандиозна гледка, която си заслужава да видите и в която можете да вземете участие, стига да искате да танцувате и пеете!

Юки Мацури, Снежният фестивал в град Сапоро

f5

През февруари, всяка година, се чества Снежният фестивал в Сапоро. Той се празнува 7 дена, като през тях, много творци на снежни фигури показват стотици снежни фигури. През 1950 година, група от ученици дават началото на фестивала, като построяват 6 снежни статуи. Всяка година, над 2 милиона души посещават този фестивал. Всеки любител на снега и на изкуството би останал без дъх, след като види това невероятно творчество.

Фестивалът Нобунага, в град Гифу

gifu-nobunaga-festival

Фестивалът се състои в град Гифу през първата събота и неделя на месец октомври. Както бихте се досетили, през този фестивал се отдава почит на Одa Нобунага, известен феодален лорд, който опитал да съедини разпокъсана Япония. По улиците ще можете да видите шествие на хора, които са облечени в самурайски доспехи, да вкусите традиционна японска храна, както и да научите повече за един от най-известните феодални лордове на Япония. Ако самураите са ви интересни, както и историята на Япония, то това е фестивалът за вас!

Небута Мацури, в град Аомори

aomori-nebuta-matsuri

Фестивалът Небута се празнува от 2-ри до 7-ми август в град Аомори. Характерното за този празник са красивите фенерни конструкции, наричани „Небута“, които изобразяват човешки фигури, дракони и други създания. В шествието взимат участие хиляди хора, които пеят и танцуват по традиционен начин.

 

Разбира се, това е една малка част от най-известните фестивали в Страната на изгряващото слънце. Препоръчваме ви да посетите тези невероятни фестивали, защото в тях ще имате удоволствието да опитате вкусната японска кухня и да опознаете историята и културата на този народ.