Да, домът на Жулиета съществува – Casa di Giulietta е във Верона и според местните власти е съвсем възможно тук да е живяла легендарната шекспирова героиня.

Както знаете, при създаването на трагедията „Ромео и Жулиета“ Шекспир е имал прототипи в реалния живот. Да, Ромео и Жулиета са литературни образи, родени и живели само във въображението на Шекспир. Но все пак се смята, че всеизвестните Капулети вероятно са наречени на съществувалата веронска фамилия Капело. Точно на Капело принадлежи къщата, която днес е популярна сред туристите, а на 16 септември веронци дори празнуват поредния рожден ден на Жулиета.

 

Имението е било построено през ХІІІ век и на фасадата му до днес може да се види семейният герб. Във времето къщата е била дори кръчма, а след неколкократна смяна на собствениците е останала доста занемарена. В началото на ХХ век е купена от управлението на самата Верона.

 

Днес туристите могат да видят прочутия балкон, под който се развива най-паметната среща между Ромео и Жулиета. Е, балконът е поставен по-късно, за да пресъздадена максимално атмосферата, която Шекспир е обрисувал в безсмъртното си произведение. Това обаче не пречи на романтично настроените да се качват на него и да съпреживяват великата любовна история. Тясното коридорче в двора е пълно с катинари и любовни бележки – това е магията, която би трябвало да държи влюбените вечно заедно. В двора е поставена и статуя на Жулиета, а странно поверие гласи, че трябва да докоснете дясната й гърда за късмет и щастие в любовта.

 

За да посетите къщата днес, трябва да платите вход. Цената обаче си струва, за да подарите на половинката си едно от най-романтичните преживявания. А защо не и годежен пръстен?