Остров Меркет – най-необичайната граница на света

September 15, 2016

Остров Меркет е необитаемо парче земя в Ботническия залив на Балтийско море. Площта му е само 3,3 хектара и сам по себе си не е необичайна природна забележителност. Това, което го прави уникален обаче е, че това е най-малкият остров на света, през който минава граница – тази между Финландия и Швеция.

Е, да, ще си кажете, какво пък толкова интересно има, че половината остров принадлежи на една държава, а другата половина – на друга.  Но историята ще надхвърли въображението ви.

През 1809 година Швеция и Руската империя го разделят така, че западната част остава шведска, а източната – руска (след обявяването на независимостта на Финландия през 1917 остава финландска). Тъй като Меркет е бил обект, който спомагал за навигацията на корабите, през 1885 руснаците построили там маяк. Но… не преценили добре и издигнали кулата на шведска територия.

Нарушението било коригирано през 1981 (!), когато двете държави прекроили граничната линия така, че фарът да попадне в правилното владение. Да, не ощетили никого и разделили площта съвсем по равно, но за сметка на това граничната линия има формата на сложен зиг-заг. Нестандартната форма била маркирана с изкопаването на 10 вдлъбнатини в скалите, тъй като вятърът и вълните тук са в състояние да отнесат буквално всичко. Въпреки това на всеки 25 години границата се преразглежда отново, тъй като площта на острова също се променя.