Сокотра – благословената земя

September 11, 2016

Архипелагът Сокотра се намира в Индийския океан и е част от Република Йемен. На практика обаче това е земя, която се е отделила от Африка и днес Сомалия също има претенции към нея.

Най-големият от островите е с площ 3625 km² и също се нарича Сокотра. Той е абсолютно уникален със своите природни дадености – прилича на изгубен свят с много слънце и изумителни пейзажи. Това е един от най-изолираните невулканични острови на света, но  е по-известен със своята невероятна флора – от общо 825-те растителни вида тук, цели 307 не се срещат никъде другаде по целия свят!

Едно от най-забележителните растения тук е така нареченото драконово дърво. Короната му прилича на чадър, а соковете му са червени и носят името “драконова кръв” – според местната легенда тук живели дракони, които обаче измрели и от костите им се родили изумителните дървета. Тази пурпурна смола се използва от векове за оцветител за вълна, лекарства, лепило за керамика, червила и др.  И до днес италианските лютиери оцветяват цигулките именно с нея. Драконовото дърво обаче е сериозно застрашено от изчезване.

Друго интересно растение тук е гигантската дорстения. Тя достига едва до 1,2 м височина, но специфичното й бутилковидно стебло може да бъде дебело до 40 см.

Островът е обитаван и от редица специфични за региона птици.

Наред с другите му скъпоценности, тук се добива и най-редкия в света вид перли. Те се отличават с изключително черния си цвят с леки оловни отенъци.