Скелиг Майкъл – древната обител на монасите

September 10, 2016

Скелиг Майкъл е малко скалисто островче на около 12 км югозападно от остров Ирландия. Но внушителният му вид отдалече не е единствената причина той да бъде толкова примамлива дестинация за туристите.

 

На този остров се намира един от най-интересните раннохристиянски манастири на света – манастирът „Свети Михаил“ (Skellig Michael). Точната дата на основаването му е неизвестна – според легендите е през VІ век, според археолозите – през VІІІ век. Смята се, че преди това островът е бил необитаем.

Разбира се, манастир на такова място е особено изолиран и труднодостъпен, което го прави идеалното място за живеене според монашеските правила. Но тук, на Скелиг Майкъл, можем доста ясно да си представим какво всъщност е означавало да си монах преди около 15 века – светата обител е доста добре съхранена и е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

За да го разгледате, трябва първо да стигнете до острова с лодка и да акостирате, което не е никак лесно в бурните ирландски води. После трябва да изкатерите стръмна пътечка с необезопасени каменни стълби на хиляда години, която ви изкачва на около 200 м над морското равнище. Дори днес това изисква усилия и никак не е препоръчително за малки деца или хора със здравословни проблеми. В края и́ обаче попадате на голяма тераса, по която са накацали тези прекрасни раннохристиянски здания – отделни каменни килии с полукръгла форма, черквица, два оратория (място за мотива), каменни кръстове и плочи.

Манастирът е бил изоставен в 12-13 век, а неговите обитатели са се преселили на остров Ирландия.  Два-три века по-късно отново започва да се посещава – този път от пилигрими. През ХІХ – ХХ век островът дори е бил слабо заселен и тук били построени два маяка, които да ориентират корабите. Остава отново безлюден по време на Втората световна война, а бурята през 1963 отнася всички по-нови постройки.