Най-старият град в света е…

September 8, 2016

Не, няма да говорим за най-рано основания град. Става дума за най-старото селище, което е било постоянно населявано от момента на създаването си, та до наши дни.

Йерихон – това е градът, който според археолозите е най-дълго съществуващия в целия свят. Създаден е още в Медната епоха и вече 11 000 години продължава да е жив и обитаван – към момента в него живеят около 20 000 души. Намира се на Западния бряг на Палестинска автономия и освен с дълголетието си, е известен и с разположението си – той е най-ниският град в света, на 350 метра под морското равнище.

 

Йерихон още пази руините от най-старите си постройки – някои от тях според археолозите са на 10 000 години. Има запазена кула и укрепени жилища от неолита и бронзовата епоха. Всъщност на територията му са открити около 20 последователни селища. Но най-атрактивна за туристите е резиденцията на цар Ирод (т.нар. „Тулул Абу ал Алаиек“) – от богатия палат не е останало твърде много, но все пак можете да се разходите из останките от залите за почивка и баните. По-запазен е дворецът на Хишам от ХVІІІ век, построен за принц Халиф ал Уалид ибн Язид. Макар че е разрушен от земетресение, в него още се усеща величието на архитектурата му и се виждат великолепните мозайки и множеството водни резервоари и басейни.

Поклонниците пък често посещават Йерихон заради гръцкия Манастир на изкушението с невероятната панорамна гледка, издълбания в скалите манастир „Свети Георги“, Манастира на есеите, ислямската гробница на Мойсей, синагогата Нааран и нейните прелестни мозайки.