Инле – езеро от друг свят

September 6, 2016

Ако харесвате Азия и нейния стил на живот – сега е моментът да посетите колоритния Мианмар. Доскоро сте чували тази държава като Бирма, но след преврат през 1988 Мианмар се отказа не само от социализма, а и от английските имена в географията си. Тя тепърва се отваря за туристи и е все още евтина дестинация. Това обаче не означава, че няма какво да видите – освен да се наслаждавате на приказно красивата и́ природа и впечатляващите древни будистки паметници, тук все още можете да се потопите до дъно в непокварения от туризма, автентичен начин на живот, който местните водят.

Днес ви предлагаме разходка около езерото Инле – едно от най-живописните места в Мианмар.

 

Инле се намира в сърцето на платото Шан, на 900 м надморска височина. Дължината му е 22 км, а ширината – 10 км. Опасано е от впечатляващи гористи хълмове, които се населяват от различни местни етноси. Ето няколко забележителности, които можете да видите около езерото.

 

Пагодата Alodaw Pauk

Намира се в селцето Nampan, в южната част на щата Шан и е една от 84 хилядите пагоди, построени от крал Тири Дамма Таука (Ашока) през 3 в. пр. н. е. Освен будистки реликви и статуи, в него се намира и впечатляваща позлатена статуя на Буда с височина около 4 метра.

 

Плаващите градини

Местното племе Ин-Тар отглежда зеленчуци върху плаващи островчета, които могат да бъдат изрязани, дърпани с лодки и дори продавани като имоти земя. Най-много такива са съсредточени в селата Кайлар, Инчан и Зайатги.

 

Работилници за злато и сребро

Производството на златна и сребърна посуда и бижутерия в Мианмар има дълга история. За да ги видите, посетете селцето Ивама в западната част на езерото. Освен с работилниците, то ще ви впечатли и с архитектурата си – къщите му са построени върху дървени площадки, издигнати над самата вода.

 

Пагодата Kyauk Phyu Gyi

Огромната статуя на Буда в този будистки храм е само на километър южно от Няонг Шве.

 

Състезание по гребане с крака

Уникалното състезание по гребане с крака се провежда по време на ежегодния местен фестивал, който продължава цели 18 дни през септември и октомври. Гребането с крака е традиционен начин на придвижване тук.

 

Пазарът Майн Ток

На източни бряг на езерото пък ще откриете пазара Майн Ток – един от важните петдневни пазари в околността. Местните продават тук всичко, което са произвели – зеленчуци, риба, цветя, плодове и т.н.

 

Манастирът Nga Phe Chaung

Дървеният манастир, построен през 50-те години на 19 век, няма впечатляваща външност. Той обаче притежава богата колекция от изображения на Буда, донасяни тук от различни краища на Мианмар.

 

Пагодата Phaung Daw Oo

Тази пагода е едно от най-магическите места в Азия. Разположена е в самото езеро и е един от най-важните храмове в Мианмар.

 

Работилница за грънци

По стар мианмарски обичай работилниците за глинени съдове в Кяут Тайнг имат подземни пещи. Това са ями с няколко стъпала, по които да слязат грънчарите, и отвор за пушек отзад.

 

Пагодата Shwe Indein

Индейн е едно от малките селища по западния бряг на Инле. В ступата на върха на хълм е издялано изображение на Буда, а под него има стотици древни ступи с подобни изображения.

 

Пагодата Kaung Mwal Taw

Тази група от впечатляващи 236 пагоди, строени между ХІІІ и ХVІІІ век, ще откриете в близост до село Сагар.