Най-красивите места на света, за които не сте чували (част 2)

September 4, 2016

След Северна и Южна Америка, продължаваме с Африка, Азия и Австралия.

 

АФРИКА

 

Tsingy, Мадагаскар

Tsingy-de-Bemaraha

„Гората на ножовете“ – така наричат в Мадагаскар това необичайно скално образувание. Тези варовикови остри върхове се издигат на 500 метра над земята и комбинацията с дърветата ги правят наистина подобни на гора. Тя е любимо място на много катерачи, но и е доста опасна – едно подхлъзване по гладките стени би могло да ви коства живота.

 

Седемцветната земя на Chamarel, Мавриций

interior design of concrete wall with armchair

Един от основните проблеми на дъгата е, че докато я снимаш – и е изчезнала. Но на остров Мавриций се намира дъга, създадена от пясък, която вече столетия устоява на дъждовете и ерозията. Седемцветната земя на Камарел е създадена от червен, кафяв, виолетов, зелен, син, лилав и жълт пясък и очаква всички любители на дъгата.

 

Deadvlei, Намибия

deadvlei-namibia

Когато се намираш под палещото африканско слънце по средата на висока 400 метра пясъчна дюня, е трудно дори да си представиш, че това място някога е било истинска гора на брега на река. Е, това някога е било преди 900 години. Оттогава Deadvlei е толкова сухо, че влага не стига дори за да се разградят стволовете на дърветата.

 

АЗИЯ

 

Червеният бряг, Панжин, Китай

red-seabeach-china

Точно през септември е моментът да посетите Панжин, Китай. Тогава тук цъфти невероятното растение Suaeda salsa, което прави блатата наситено червени. Цъфтежът привлича и над 200 вида птици, които мигрират от Азия към Австралия. Можете да ги наблюдавате от специално построени над водата дървени бараки.

 

Звездното море, Малдивски острови

sea of stars

Колко светещи плажове по света знаете? Броят се на пръстите на ръката. Причината водата да блещука нощем е особен вид фитопланктон, който просветва, когато кислородът докосне мембраната на клетките му. Плажът на остров Ваду на Малдивите изглежда така, сякаш яркосините светлинки отразяват проблясването на звездите.

 

El Nido, Филипините

Blue Lagoon

Варовикови скали, яркозелена растителност, тюркоазени води – неслучайно се говори, че именно тук Алекс Гарланд е получил вдъхновението си да напише „Плажът“.

 

АВСТРАЛИЯ

 

Lord Howe Island

lord howe

Ако не сте чували за това място – вероятно причината е, че на него няма обхват на мобилните телефони. Това означава, че никой не може да си пусне инстаграм селфи, докато е тук. За сметка на това е принуден да прави необичайни неща като да се заслушва във вятъра и да се потапя в дивия живот. Което не е за пренебрегване – поради дълготрайната изолираност на острова, тук живеят птици, насекоми и растения, които не се срещат никъде другаде по света. Освен това островът е част от най-южния коралов риф на планетата, което го прави привлекателен за гмуркачите. Те обаче също не искат да правят мястото популярно – тук е позволено под водите да навлизат най-много 400 посетители.

 

Първа част можете да прочетете тук.