Шипрок – мистериозната скала

September 3, 2016

Шипрок е впечатляващо скално образувание в пустинна равнина в Сан Хуан Каунти в  щата Ню Мексико, САЩ. Тази поразителна вулканична струя се е оформила преди около 30 милиона години като тапа в кратера на активен вулкан. Във времето остатъкът от вулкана се е разрушил, оставяйки само тази назъбена скала да стърчи над околната равнина. Със своите почти 500 м това е най-високото място на километри наоколо.

Шипрок обаче е и център на легенда от фолклора на местното племе Навахо. Те го наричат Tsé Bitʼaʼí , което значи „скалата с криле“. Според местния мит той е парче земя, която се превърнала в птица и донесла предците на Навахо на гърба си. По залез слънце огромното създание се настанило на това място в пустинята и се вкаменило. Първите хора останали на върха на скалата и преживявали само със събраната вода и храна. Един ден обаче мълния поразила Шипрок и древните останали там, приклещени сред парчетата. Оттогава мястото е забранено за посещаване, за да не се смутят духовете им.

Въпреки че е имало време, когато стръмните склонове са привличали запалени катерачи, от 1970 година мястото е забранено за изкачване, за да се почитат местните обичаи на племето Навахо. Мястото обаче е обичано от фотографите заради драматичния контраст, който носи.