Най-красивите места на света, за които не сте чували (част 1)

September 1, 2016

Всички те са извън Европа, но определено си струва да ги сложим в списъка с най-добрите дестинации!

 

СЕВЕРНА АМЕРИКА

 

Abraham Lake, Албърта, Канада

Знаете ли какво се случва, ако ледът хване в капан метанови балончета, създадени от разграждането на мъртва материя по дъното на езеро? Елате на Ейбрахам и вижте. Когато не е студено, метановите мехурчета не се виждат, но през замръзналата вода изглеждат като измислени от разказвач на приказки. Ако ледът се пропука, метанът излиза над езерото и е лесно запалим.

 

Cueva de Los Cristales, Чиуауа, Мексико

Ако не сте чували за Пещерата на кристалите, не се тревожете – никой не беше чувал за нея до 2000 година. Тогава е открита от двама братя, които копаели сребро. Пълна е с полупрозрачни, 10-метрови кристали на около половин милион години.

 

Dean`s Blue Hole, Лонг Айлънд, Бахамите

Плаж с бял пясък, варовикови стени и приказни води – това ще видите отвън, щом стигнете но Дийнс Блу Хол. Това обаче е най-голямата подводна пещера на света.  Тя има формата на бутилка и след първите 120 метра, в които се гмуркате през тесен отвор, се разширява в изумителна, широка пещера, пълна с прозрачни тюркоазени води, морски кончета и тропически риби.

 

Crystal Mill, Колорадо, САЩ

Имало едно време едно малко градче в полите на Роки Маунтин, на час път от Аспен. Днес от него е останала само старата Кристална мелница, кацнала на ръба на скала покрай реката. Ако я посетите през есента, комбинацията от златни листа, синьо небе и беловърхи планини могат да се окажат неочаквано живописна картина.

 

 

ЮЖНА АМЕРИКА

 

Iguazu Falls, Аржентина

Ако сте любители на водопадите и мечтаете за Ниагара и Виктория, Игуасу със сигурност ще ви допаднат. Те приличат по-скоро на град от водопади – в рамките на няколко километра има около 250 живописни местенца с живописно изливащи се от скалите води. Допълнителна екстра е, че се намират в южноамериканските дъждовни гори, което прави гледките още по-изумителни. Това го прави един от най-посещаваните туристически обекти на континента.

 

Lençóis Maranhenses, Маранао, Бразилия

Името на това неочаквано място означава „чаршафите на Маранао“. Това са крайбрежни дюни, разположени на площ от около 1500 кв. км. Образувани са от речни наноси на реките Парнаиба и Прегисас, които морските течения връщат обратно и наслагват по бреговете. Прилича на пустиня край лагуната.

 

Cavernas de Marmol, Чили

Ето какво се получава, когато мраморният Патагонски полуостров се срещне с огромно ледниково езеро – мраморни пещери, които се извиват в разноцветните жилки на камъка. Cavernas de Marmol, или Мраморната катедрала, е достъпна само с лодка. Цветът на водата се отразява в арките и ги прави тюркоазени през пролетта и дълбокосини през лятото. В същото време обаче структурата на мрамора създава множество нюанси.

 

Очаквайте продължение!