Паркът, който се превръща в езеро

August 28, 2016

Разходката в планината може да се превърне в разходка под вода, ако постоите достатъчно дълго в Grüner See –австрийски планински парк, който всяка година се озовава на дъното на езеро.

Grüner See, или Зеленото езеро, се намира в близост до град Трагос, в подножието на планината Хохшваб. От август до април тук има зелен парк с пътечки, полянки, пейки и мостчета и е прекрасно място за излет. Всяка пролет обаче топенето на снеговете покачва нивото на езерото с няколко метра и залива гората наоколо, така че можете да седнете на предишната пейка само ако сте с водолазен костюм.

Когато е най-празно, езерото е дълбоко едва метър, но в моментите, в които е пълно, може да достигне до 11-12 метра. Максималната му температура е между 8 и 14 градуса.

Най-необичайното от всичко е, че езерото остава напълно прозрачно и през нея се вижда потъналия парк. Всъщност именно изумруденозелената, кристално чиста вода дава името на езерото. Гледката на рибките, които се промушват между пейките и тревичките, и на храстите и дърветата, които остават непокътнати под водата, привлича гмуркачи от цял свят. Но всъщност голяма част от това може да се види и от брега на езерото.

Ето и няколко прекрасни гледки в снимки.