5 страхотни места, които скоро няма да можем да посещаваме

August 26, 2016

Ако винаги сте искали да посетите невероятния тайландски остров Кох Тачай, но не сте успели – няма и да успеете. Преди няколко месеца островът беше затворен за туристи, тъй като интензивният поток е нанесъл сериозни щети на природата и ресурсите му.

Но той далеч не е единствен. Оказа се, че милионите туристи могат да доведат до тежко състояние отдалечени райони, които не са били построени за голям трафик.

Имайки предвид това, ето пет забележителности, които си струва да видите, преди да стане твърде късно.

 

Големият бариерен риф, Австралия

 

Замърсяването и покачването на температурата на океана бавно убиват Големия бариерен риф, който съществува от 7 хилядолетия. За последните 30 години е загубил половината от коралите си. Според учените Рифът може да оцелее едва до 2050 година. Ако решите да го посетите – гледайте, но не докосвайте, тъй като коралите са лесно раними.

 

Мъртво море, Израел

Най-соленото море на света вероятно ще изчезне в следващите 50 години. Мъртво море се е свило с една трета за последните четири десетилетия. Съседните държави източват от него вода за извличане на минерали и за козметичната индустрия и намаляват нивото му с по метър за година. Хотелите и ресторантите, които до скоро са били край брега, сега са на километър от него. Ако не се намери решение, скоро водите му ще изчезнат съвсем.

 

Чинкуе Тере, Италия

Селцата Чинкуе Тере в Лигурия са известни заради стръмните скали и живописните си пристанища. Големият наплив от туристи обаче причинява множество свлачища. Към момента има наложена квота на броя туристи, които могат да посещават района. Така че ако искате да видите това романтично местенце, трябва предварително да си закупите билети.

 

Пирамидите в Гиза, Египет

Последното останало чудо от древния свят – египетските пирамиди, привлича милиони туристи от години насам. Резултатът – замърсяване и ерозия. Неограниченото развитие на Кайро и увеличаващото се количество отпадъци причиняват непоправими щети. Сега са забранени разходките с камили и коне, а правителството планира в скоро време да ограничи достъпа и пеша.

 

Тадж Махал, Индия

Великолепният мраморен дворец приема по 4 млн туристи годишна… и експертите се боят, че този интерес предизвиква постоянна ерозия. Минаретата се накланят, основите стават все по-крехки. Според мълвата ЮНЕСКО притиска Индия да затвори мястото. Вероятно скоро ще можем да го виждаме само отдалеч.