Най-уникалните фонтани на света (част 1)

August 18, 2016

Фонтаните са задължителна украса за всяко уважаващо себе си място по цялото земно кълбо. Виждаме ги в дворове на замъци, в ботанически и градски градини, по площади на мегаполиси или малки селца.

Някои от тях обаче са с толкова неочаквана форма, че ни карат да затаим дъх. И да се възхитим на създателите им, които често имат оригинални и гениално прости идеи. Точно тези идеи превръщат фонтаните в изумителна гледка, на която можем да се наслаждаваме с часове.

Предлагаме ви да видите някои от най-добрите попадения в света.

 

Water Boat Fountain, Испания

Тази невероятна фигура от вода се намира в Playa de la Malvarrosa във Валенция. От простичко метално скеле извират водни струи, които оформят ефирна лодка с платно.

Floating Fountains, Япония

Кубовете от метал, които сякаш се изстрелват от водата, са дело на японския дизайнер Исаму Ногучи. Построени са в Осака.

Charybdis Fountain, Великобритания

Този съвсем необичаен фонтан е създаден за хотел край Съндърланд, Северна Англия. Името му идва от Омировата „Одисея“ – кръстен е на сирената, която Зевс превърнал във водовъртеж.

Stravinski Fountain, Франция

Това е един от най-сниманите фонтани в света. Изумителните фигури са разположени в център „Жорж Помпиду“ в Париж като олицетворение на музиката на Игор Стравински.

Divers Fountain, ОАЕ

Когато говорим за необичайна архитектура, няма как да не стигнем до Обединените арабски емирства. „Гмуркачите“ се спускат по стена от вода във високия няколко етажа фонтан в Dubai Mall.

Очаквайте продължение!