5 страхотни места във Варшава

August 6, 2016

Със сигурност има причина напоследък все повече да се говори за Варшава. Градът на Шопен кипи от креативна енергия, културни събития и заведения, които са едновременно барове и арт галерии.

Ако търсите старовремски чар и средновековна атмосфера, това не е вашето място, тъй като загледаната в бъдещето полска столица определено има други идеи за себе си.

Представяме ви 5 уникални места, които ще ви накарат да откриете едновременно драматичната история на Варшава и нейният безконечен креативен дух.

 

Неоновият музей

Единствен по рода си в Европа, Неновият музей е истинско удоволствие за очите. Експозицията представя колекция от неонови надписи от времето на Студената война, като повечето от тях са създадени от някои от най-известните полски художници. Музеят се намира в Soho Factory – културен център в артистичния квартал Прага.

 

Най-тясната къща в света

Напъхана между две сгради от различни епохи – предвоенна и блокова, Keret House е нещо като връзка между миналото и настоящето на Варшава. През 2012 година, вдъхновен от израелския писател Етгар Керет и неговите изключително кратки истории, полският архитект Jakub Szczęsny измислил невъзможно пръв поглед архитектурно творение. Така построил най-тясната къща в света – модерна, на две нива, с всички предизвикателства на нюйоркско студио и все пак уютен дом. В широка около 90 см ивица той е побрал миниатюрна кухня и малко легло. В момента служи за временно настаняване на художници, които гостуват на града.

 

Тематичен хостел

“Оки-Доки” е първият хостел във Варшава и е един от най-добрите в света в своята категория. Предлага нощувки на прилични цени в креативни стаи в центъра на града. Тук можете да се запознаете с други туристи, да пийнете евтина бира и да пренощувате в уникални тематични стаи, измислени от известни и изгряващи артисти. Една от стаите е бяла, украсена с отпечатъци от длани. Друга е облепена със стари вестници. Трета е пълна с Бийтълс сувенири. Четвърта, естествено, е вдъхновена от комунизма. И така – до 37, колкото са всички стаи в хостела. Няма как да не намерите някоя по вкуса си.

 

Най-високият бар

Пийнете по едно в най-високия хотелски бар в Европа. Той се намира на 40-я етаж на варшавския хотел “Мариот”. Това е чудесно място да преглътнете вечерния си коктейл в изискана обстановка, докато се наслаждавате на затаяващи дъха гледки над града. В бара има и диджей, и прекрасно меню от леки ястия.

 

Уникалното кино „Илюзион“

След сериозен ремонт, варшавското кино „Илюзион“ отново е на линия. Това оригинално място, което е и дом на Полския национален филмов архив, е пълно с невероятни изненади – от филмов арт музей до прожекции на неми филми, акомпанирани на живо от класически оркестър.