Най-цветният град на света

July 24, 2016

Гуатапе е колумбийско градче на два часа път от Меделин. И ако обичате неповторимите гледки, необичайните преживявания и колоритните улички, това място е точно за вас. Предупреждаваме ви предварително: не забравяйте да си вземете допълнителни батерии и памет за фотоапарата!
Първото нещо, което ще забележите още по пътя към Гуатапе, е скалата Ла Пиедра (La Piedra), която се извисява над пейзажа. Тя е на цели 2 135 метра над морското равнище и се издига на 200 метра над околността, поради което температурата горе е средно 18 градуса. Склоновете и́ са стръмни, а площта, на която е разположена, е малка. Това обаче не пречи монолитна скала, от която е съставена, да тежи около 66 млн тона!

Да се качите на върха е сравнително лесно – в естествено прорязан в скалите процеп е построено зигзагообразно стълбище със скромните 740 стъпала. По нея ще стигнете до естествена площадка, облагородена в името на туристите.

 

Първото, което ще видите горе, е спираща дъха 360-градусова панорама над живописната Колумбия.

Разбира се, на върха има и магазинче за сувенири, и ресторантче с изглед, какъвто няма никъде другаде по света.

Когато се върнете обратно в подножието на Ла Пиедра, можете да се спуснете и по колоритните улички на самия Гуатапе. Това вероятно е най-цветният град на света.

Къщичките са сгушени една в друга и боядисани във всевъзможни комбинации от ярки цветове. Стените им са допълнително украсени с невероятни, контрастни детайли и дори цели картини!

 

Разхождането по тесните тротоарчета бързо се превръща в едно постоянно ахване пред всяка нова изумителна фасада и със сигурност ще ви зареди с настроение за дълго време.