Райски кътчета по българското Черноморие (част 2)

July 23, 2016

След като тръгнахме от най-южната точка, продължаваме да издирваме приказни плажове на север по нашенското Черноморие.

 

Синеморец

Синеморец е малко селце с хилядолетна история. Около него са открити керамични фрагменти от 4-5 в. пр.н.е., по-късните са от Средновековието, а първите писмени източници за него са от края на 15 век. По време на Турската империя е било заселено от гърци и българи, но днес е останало само българското население, което към последното преброяване е било около 400 души.

Хотелите тук са най-разнообразни – от малки семейни бижута до големи комплекси с басейни и всякакви екстри. Можете да се настаните и в квартира или бунгало. Но при всяко положение ще можете да се наслаждавате на красивия плаж “Бутамята” – малък залив, загърнат от живописни скали. Имайте предвид, че той не е от най-спокойните плажове, но почти постоянното леко вълнение от своя страна го прави подходящ за сърфиране. Плажът е охраняем, има няколко заведения и предлага още няколко атракции за туристите – банан, скутери, джетове и т.н.

Съвсем наблизо обаче има още няколко приказни местенца.

 

Плаж “Липите”

На километър на юг от “Бутамята” е спокойният плаж “Липите”. Можете да стигнете до него и пеша – двадесетина минути по пътечка, проходима и а деца. Той е по-див, но и спокоен, тъй като заливът, в който е разположен, го предпазва от вълнения. Заобиколен е от гора и в причудливите форми на скалите наоколо можете да откривате лица, фигури. Имайте предвид, че плажът е неохраняем, няма чадъри, шезлонги и заведения.

Плаж “Листи”

Само четири километра на юг от Синеморец – и попадате в приказния плаж “Листи”. До него може да се стигне само пеша, по козя пътека край брега, което го прави слабопосещаван и изключително спокоен. Според легендата е било свърталище на пирати. Това е поредното заливче в района, което предлага неповторими гледки и усещане за недокоснат райски кът, а ако имате късмет, можете дори да видите и елен или сърна, които понякога прескачат наоколо.

Устието на река Велека

Едно от най-красивите места изобщо по нашето Черноморие е устието на река Велека, на север от Синеморец. То е включено в Природен парк „Странджа“ и е защитена местност.

Невероятният завой, който прави реката, преди да се влее в морето, създава неповторима гледка – дъбово-букови гори, пред които реката изплува, а после заобикаля дълга пясъчна ивица (т.нар. пясъчна коса), преди да се влее в морето. Така създава уникален плаж, на който можете едновременно да се наслаждавате на речни води и морски вълни.

Имайте предвид, че е най-добре да стигнете до плажа пеша, за да не повредите ландшафта. Освен това не е подходящ за начинаещи плувци поради теченията, предизвикани от вливането на реката в морето.