Хобитово – истинско селце в Нова Зеландия

July 21, 2016

Докато търсел най-доброто възможно място за снимки на „Властелинът на пръстените“,  Питър Джаксън предприел въздушна обиколка над Северния остров на Нова Зеландия. Там забелязал фермата на семейство Александър и веднага помислил, че това е идеалното Хобитово – селцето, откъдето тръгват първо Билбо, а после и Фродо със Задругата на пръстена.

Безкрайни тучни поляни, реки и хълмчета – това е всичко, от което се нуждае Джаксън, за да пресъздаде мирното Графство в Средната земя.

 

Създаването на самото селце започва през март 1999 и продължава три месеца. Всичко по сградите е измайсторено от дърво и полиестер. През 2011 е реконструирано и са добавени още няколко къщурки, за да се снима и трилогията „Хобит“.

Днес Hobitton Movie Set е реално съществуващо селце и е отворено за туристи. Намира се на 45 минути с автомобил от градчето Матамата.

 

Самият Питър Джаксън – доволен от сътворенотоМожете да разгледате отблизо 44-те уникални хобитски „хралупи“, включително и Билбовата „Торбодън“ със зелената врата. Няма нужда да споменаваме, че ще потънете в съвършения приказен свят на Толкин.

Всички изглеждат, сякаш обитателите им са излезли за минутка – по пейките има шапки и дрехи, по масите – съдове, по тревата – кошници и играчки, дори по просторите има пране!

 

Китни градинки край хралупите, каменни пътечки и дори зеленчукови градини – всичко е истинско.

 

Мостчето над реката е съвсем използваемо. И съвсем приказно.

 

Ханът „Зеленият дракон“ също е тук – готов за гости.

 

И, разбира се, хобитско пиршество – с наредени по масите съдове, прибори и вкусотии. И Празничното дърво.