Райски кътчета по българското черноморие (част 1)

July 19, 2016

Напоследък все повече свикваме да мислим, че българското Черноморие е мръсно, презастроено, грозно и скъпо. Все по-често стягаме куфарите за Гърция и Турция, които смятаме за удачна алтернатива. Не, че е лошо човек да разгледа света. Но дали познаваме всички местенца в България?

В тази поредица ще ви предложим няколко страхотни нашенски дестинации, които не биха станали любими на денонощните купонджии, но пък биха зарадвали всеки, който обича неповторимите гледки и тихия звук на морските вълни.

 

 

Резово

Резово е най-южното селище на нашето Черноморие. Намира се на устието на река Резовска, която е естествена граница между България и Турция. Селцето е малко и спокойно, тъй като до 1989 г. е било забранено за туристи и все още не е сред най-известните дестинации. Няма богат избор на места за отсядане в сравнение с останалите курортни селища, но пък за сметка на това цените са ниски. Плажът е малък, хубав и тих.

Тук можете да надникнете в Турция, която е на отсрещния бряг на реката, можете да се възползвате от конете в конната база и да разглеждате близките забележителности в Природния парк „Странджа“.

 

Село Българи

На няколко километра от Резово е село Българи – едно от малкото истински нестинарски села в България. Дори да не попаднете тук на празника на св. св. Константин и Елена, на който традиционно се провеждат нестинарските танци, можете да се насладите на старинния автентичен дух на селото и да разпитате местните за оригиналния обичай и за спомените им от онова невероятно, граничещо с приказките време, когато ходенето по жарава не е било платена туристическа атракция, а част от естествения ритъм на живота им.

 

Плаж Силистар

Плажът Силистар е вероятно най-красивият плаж в България. Намира се на около 6 км северно от Резово, по средата на пътя към Синеморец. След като отбиете по черен път, лъкатушещ през гората, ще достигнете до паркинг, съвсем наблизо до брега. След няколко метра пред очите ви ще се разкрия невероятна гледка.

Силистар е дълъг цял километър, плажната ивица е широка около 50 м. Затворен в естествен залив, той ще ви примами със ситния си пясък и бистри, топли води. Морето тук е спокойно и преминава плавно към по-големи дълбочини. Но ако решите да се гмуркате към подводни пещери, имайте предвид, че на места се образуват водовъртежи. Има заведение, чадъри и шезлонги.

Плажът е част от Природен парк „Странджа“, по скалите наоколо гнездят редки птици, а по самата ивица растат пясъчни лилии.

Очаквайте продължение…