Естония – прибалтийската приказка

July 16, 2016

Естония не е от най-популярните туристически дестинации. Тя е малка, северна държава на Балтийско море със само 1,3 млн жители.  До 1991 година и тя, както много други, беше под шапката на СССР, но днес е член на Европейския съюз и се смята за най-успешната сред бившите комунистически страни.

 

Най-предпочитана за туристите е столицата Талин – осемвековен град, разположен на южния бряг на Финския залив.

Заради местоположението му между Русия, Европа и Скандинавието, Талин винаги е изглеждал апетитна хапка за всякакви завоеватели – датчани, руси, шведи, дори германци. Старата му част пази спомени за много от тях и днес е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. В Талин островърхите кули се извисяват до луксозни хотели, а по старинните улички ви очакват модерни ресторанти и скъпи бутици. Непременно посетете изумително красивия дворец Кадриорг, който като Тадж Махал е вдъхновен от любовта на император Петър Велики към съпругата му Катерина, както и Ботаническата градина. А ако обичате по-екстремните преживявания, погледнете надолу от ръба на телевизионната кула.

 

Ако пък сте запалени по природните красоти, непременно посетете огромния национален парк “Лахемаа”.

В него живописни брегове на Финския залив се съчетават с вековни гори и великолепни блата, които създават усещането, че сте попаднали в приказка за демони. Изобилието от изумителни гледки и дървени екопътеки, висящи над мочурищата, ще ви накарат да преживеете една наистина вълшебна ваканция.