Безопасен ли е планинският преход през лятото?

July 10, 2016

Въпреки че се смята, че обичайната лятна ваканцията е на морския бряг, голяма част от запалените туристи използват всяка възможност, за да се насладят на планинския хлад и величествени гледки. Принципно няма по-подходящо време от топлите месеци, ако искате да избягате поне за ден-два от шума, хаоса и маранята. Но най-голямата грешка, която можете да направите, е да подцените планината. През зимата, когато знаем, че е опасна, сме по-внимателни. Но давате ли си сметка колко рискован може да бъде един планински преход в горещините?

Преди да нарамите раницата и да потеглите по горските пътеки, съветваме ви да помислите добре за своята сигурност. И за да не се окажете неподготвени в някоя ситуация, препоръчваме ви да имате предвид следните напътствия.

 

Вижте прогнозата за времето

Макар и приблизителна, метеорологичната прогноза ще ви ориентира за риска от дъждове и бури. Има сайтове, в които можете да проследите какво ще бъде времето в следващите дни и часове за конкретно място. Имайте предвид, че една внезапна гръмотевична буря или дори проливен дъжд могат да бъдат опасни не само за протичането на самия поход, а и за вашето здраве и дори живот.

 

Планирайте добре

Лятното слънце не винаги ни е точно приятел, особено на по-голяма надморска височина. Планирайте началото на прехода във възможно най-ранен час, дори ако маршрутът ви минава предимно през гори. Направете така, че между 12:00 и 15:00 часа да не бъдете изложени на пряко слънце, а ако можете по това време да си спретнете един дълъг обяд, съчетан с почивка на сенчеста поляна – още по-добре.

 

Защитете се от слънцето

И отново за слънцето, но в друг аспект. Дори половин час на рехава сянка може да ви довлече неприятно изгаряне лицето и голите части на тялото. Използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор, балсам за устни, шапка (най-добре е да може да пази и врата ви), слънчеви очила и подходящи дрехи от леки материи, но не прекалено разголени (най-добре е да са с дълъг ръкав и дълъг крачол).

 

Екипирайте се правилно

Горещините в планината, съчетани с активно движение, натоварват тялото. Това означава много пот и чувствителност към всяко неудобство. За да не превръщате разходката в мъчение, препоръчваме ви следното:

Най-добрата материя за дрехите ви е синтетиката – тази, която е създадена за спорт и туризъм. Тя позволява на тялото да диша и не задържа влага. Можете да я заместите и с памук, който няма да дразни кожата ви, но пък попива много и съхне бавно, така че ще е по-добре да се запасите с още няколко тениски за преобличане.

Задължително носете връхна дреха. Времето в планината се променя рязко и може внезапно да захладнее. Най-често се ползват т.нар. ветровки, които не топлят, но пазят от вятър и са леки. Ако вашата не е водоустойчива, носете си и дъждобран – въпреки прогнозите, планината може лесно да ви изненада с внезапен дъжд.

Дълъг панталон? Да. Може и клин или поне по-високи чорапи. Не си мислите, че преминаването през високи треви и бодливи храсталаци ще ви се размине, нали? А и ще предпазите краката си от изгаряне и насекоми. Естествено, изберете лека, дишаща материя.

Никакви джапанки и сандалки! Най-добре е да имате високи, ортопедични обувки, които ще предпазят глезените и стъпалата ви от контузии при неравните терени. Освен това има вероятност да се окажат животоспасяващи, ако случайно се натъкнете на змия. Макар и да се досещате, все пак ще споменем, че кожените обувки спарват и е по-добре да имате летни туристически обувки от дишащи материи.

 

Не забравяйте водата

Задължително си носете много вода. Поради физическото натоварване и високата температура тялото бързо губи течности, което води до влошаване на здравословното състояние – мускулни крампи, световъртеж, сърцебиене, липса на енергия. Дори раницата ви да тежи, водата в планината може да се окаже животоспасяваща. Колко да пиете е въпрос на индивидуални потребности, но като цяло се смята, че е нужен по литър на час. И не чакайте да ожаднеете!

 

И накрая – задължителното за всеки поход

Пригответе си малък пакет за първа помощ: лейкопласт, стерилна марля, бинт, дезинфектант за рани, парацетамол (при болка и температура), алергозан на крем и таблетки (при ухапвания от насекоми и алергични обриви), гумен ремък (за пристягане при обилен кръвоизлив). Разбира се, при желание може да пъхнете в раницата още полезни неща като урбазон и спринцовки (при силна алергична реакция),  амоняк (при загуба на съзнание), пинцети (за премахване на кърлежи или бодли) и др.

Погрижете се телефоните ви да са заредени. Макар и да нямат обхват навсякъде, може да се наложи да ги използвате. При нещастен случай можете да позвъните на 112 или на телефоните на Планинска спасителна служба: 1470; 0887 100 237; 02 963 2000. Запишете си ги в телефонния указател.

Погрижете се някой извън групата ви да знае къде отивате и по какъв маршрут ще минете. Чували сте за случаи с изгубени туристи, които никой не е потърсил с дни наред, нали?

Не се движете по непознати и немаркирани маршрути, ако нямате водач, който познава района. И не тръгвайте никъде сами, ако нямате богат опит в планината.

Добре е да си направите планинска застраховка. Евтина е – около 30 лв за цялата година, но може да се плати и за по-кратък срок. Може обаче да ви спести значителни разходи, ако се наложи да използвате Планинска спасителна служба.

Наслаждавайте се на всяка една крачка, минута и гледка! Макар че дълго изброявахме рисковете, при добра подготовка те няма защо да ви тревожат. Така че ви пожелаваме прекрасни преживявания и много радост в планината!