Петте места, които едва ли някога ще видите

July 9, 2016

Спомняте ли си онзи момент от филма Angels & Demons, по романа на Дан Браун “Шестото клеймо”, в който професор Робърт Лангдън и Витория Ветра проникнаха в архива на Ватикана? Там, където не всеки простосмъртен би могъл да попадне толкова лесно, а и да излезе, както се видя и от лентата.

Да, наистина по света има и такива места, които не фигурират в официалните пътеводители, но всички са чували за тях. Познати са ни само по слухове и мнозина се питат какви ли тайни всъщност крият те.

И докато реклами ви предлагат да посетите най-различни туристически дестинации, разпръснати във всички точки на земното кълбо, ние се разтърсихме из мрежата, за да ви покажем такива, които вероятно никога не бихте могли да видите. Освен ако не сте папата, личност със синя кръв, таен агент или японски принц…

Архивите на Ватикана

Не че не можете да разгледате почти всеки документ от съхраняваните там, след като попълните специална заявка, с която да го изисквате. Но не можете да влезете на местата, където той и останалите му събратя се съхраняват. Стелажите, на които те са подредени, са с обща дължина от 84 км., тоест само с 4 по-малко от разстоянието София-Ябланица.
Всъщност, има и още една забрана – не можете да получите достъп и до документите, които все още не са навършили седемдесет и пет години.

 

Club 33

Въпреки всеобщата заблуда, “Дисниленд” притежава лиценз за продажба на алкохол. А на неговата територия има и заведение, в което съвсем открито се предлагат спиртни напитки. Легендарният клуб “33” е разположен буквално в центъра на детското царство. Входът на частното заведение може да бъде разпознат само по стилната табелка, върху която се виждат двете еднакви цифри.
Таксата за вход варира между десет и тридесет хиляди долара, а ще ти се наложи да изчакаш и някакви си четиринайсетина години, за да получиш достъп като негов член.

 

Club White’s

И още един клуб, който е най-ексклузивният за джентълмени в Англия. Основан е още през далечната 1693 година от италианеца Франческо Бианко и първоначално в него се продавал бял шоколад. Но в края на краищата станал типичният (и изключително частен) клуб за джентълмени. Прочут е със своята “Книга на залозите”, в която са описани какви ли не странни залагания. Най-безумният от тях е облогът за 3 000 паунда, а в основата му е бил спорът… коя от няколкото дъждовни капки ще се стече първа по прозореца.
Близко е до ума, че след като клубът е за джентълмени, дамите нямат никакъв шанс да припарят там. Но и за господата не е толкова лесно – защото, за да се получи достъп до него, е нужна препоръката на двама членове. Изключение се прави само за особи от кралското семейство и за много влиятелни дейци на политиката или изкуството.

 

Presidential Emergency Operations Center

Това място не е познато на много хора, но едва ли и някой от тях би искал да попадне в него, освен ако не е дошъл краят на света. В почти всички американски екшъни виждаме подобни засекретени центрове, които политиците избират за свое убежище. Този обаче е съвсем истински, създаден е през 1950 година, по време на Студената война, и съществува и до ден-днешен. По понятни причини до него имат достъп малцина.

 

Великият олтар Исе

Всъщност той се състои от сто олтара и на практика е най-голямата светиня в Япония. Посветен е на богинята на Слънцето Аматерасу. Най-странното в случая е, че на всеки двадесет години този храм се разрушава и възстановява отново. Това е в съответствие с идеята на шинтоистката религия за прераждането, като следващото възстановяване ще се случи до края на тази година.
Можеш да попаднеш там, само ако си свещеник или жрец, но задължително и член на японското императорско семейство. Така че – ако не си принц от Страната на изгряващото слънце, не разчитай, че можеш да видиш нещо друго, освен сламените покриви на светинята Исе.