Най-синият водопад в света е…

July 5, 2016

Изумителният водопад Хавасу е вероятно най-синият водопад на света. Закътан в дълбините на Гранд Каньон в Аризона, САЩ, той е пълен с предизвикателства и изненади за всички любители на приключенията и изумителните местности.

Невероятният му тюркоазен цвят е резултат от престоя на водата във варовикова пещера на над 30 000 години. Оттам излиза обогатена с калций и магнезий. Те са причината за особеното отразяване на слънчевите лъчи и наситения синьо-зелен отенък на езерото под водопада.

Хавасу се намира в земите на местното индианско племе, което е взело неговото име – хавасупаи (от „хавасу“ – синьо-зелена вода и „паи“ – хора). Хората му до ден днешен се смятат за пазители на водопада и на практика се изхранват предимно от туризъм.

Тъй като достъпът до Хавасу е труден, хавасупаите сами се грижат за превозването на посетителите. Ако искате да се гмурнете в тюркоазените води, в селището Супай на километър и половина от водопада ще ви предложат три възможности: с хеликоптер, на кон с местен водач или пеш.

Макар че е трудно да се вредите за резервация, преживяването определено си заслужава. След като сте разгледали типично индианско селище, пояздили сте с хавасупай и сте направили снимки на величествения каньон, приказното езерце, в което се излиза водопадът, ще спре дъха ви.

То е не само невероятно красиво, а и удобно за плуване и скокове от високо – температурата му е 21 градуса през почти цялата година.