Похарчи парите си за пътешествия, бъди щастлив!

June 30, 2016

„Моля? Искате да кажете, че няма смисъл да събирам пари за последния модел смартфон, телевизор или автомобил?“

Всъщност да!

Според учените по-щастливи са не хората с многото вещи, а хората с многото преживявания.

Свикнали да смятаме, че материалните придобивки ни носят радост. Но съвременната наука доказва, че дълготрайното ни щастие всъщност се крие в пътуванията, дейностите на открито, придобиването на нови умения и разглеждането на изложби.

Обикновено мислим така: понеже чисто новият телевизор е по-траен от пътуване до Бермудските острови например, значи ще му се радваме по-дълго време. За нещастие, грешим. Д-р Томас Гилович, професор по психология в американския университет „Корнел“, твърди, че имаме един голям враг в лицето на склонността ни да се приспособяваме. Тя е причината да се радваме на новите вещи твърде кратко – след първоначалната еуфория около телевизора, той продължава да стои наоколо и малко по малко свикваме с него.  В крайна сметка се превръща в част от фона на ежедневието ни. От друга страна, пътуванията и преживяванията, които имаме, стават част от нашата идентичност.

Помислете: кое ви е впечатлило повече – видео играта, която сте получили като дете, или семейното пътуване в чужбина, на което са ви завели по същото време? Със сигурност спомените от екскурзии още ви карат да се смеете, когато сте заедно…

Д-р Гилович добавя, че колкото и да обичаме своите вещи, преживяванията оформят по-голямата част от нашата идентичност. Дори да мислим, че придобивките ни оформят личността ни, те все пак остават отделни от самите нас. За разлика от тях преживяванията стават неизменна част от същността ни и на практика ние представляваме опита, който сме натрупали.

Хората са социални същества и пълноценните отношения с околните създават до голяма степен усещането ни за щастие. Ето защо закупуването на приключения носи повече удовлетворение – то ни осигурява лесен и дълбок контакт с другите.

С две думи: нашите преживявания ни правят това, което сме, създават ни връзки с другите и ни носят усещането за щастие.

Така че, какво ви спира? Счупете касичката, в която събирахте за смартфон, и тръгвайте към Париж или се запишете на готварски курс, или отидете на новата изложба в съседния град. И бъдете много по-щастливи.