Днес ще ви разходим набързо из невероятните исторически забележителности на най-стария френски град – Марсилия. Разбира се, това са само част от местата, които можете да видите на това забележително място с 27-вековна история.

 

Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард”

photo_notre_dame_de_la_garde_17_

Вероятно най-голямата забележителност на града е базиликата Нотр Дам дьо ла Гард. Тя е издигната върху хълм над града, а нейната височина е 154 м. Ще я познаете по невероятната 10-метрова позлатена статуя на Дева Мария, която е поставеня върху камбанарията.

 

Крепостта „Сен Жан”

11_mucem_batiment_charlesplumeyfaye_bd

Вековната крепост е дело на рицарите на Ордена на Свети Йоан. Високата кула, която ще видите, е построена през 1423 год., а крепостта е достроявана от Луи XIV през 17 век. Днес в нея се помещава Музеят на европейските и средиземноморски цивилизации.

 

Замъкът „Иф”

if

За да създаде „Граф Монте Кристо”, Александър Дюма е черпил вдъхновение точно от тази крепост, построена върху островче до марсилския бряг.  През XVII век великолепната постройка  е била използван като затвор за протестанти.

 

Дворецът  „Лоншан”

longchamp-palace_1_0

Постоянният недостиг на вода прави належащо построяването на Марсилския канал в средата на 19 век. Замъкът Лоншан е построен в чест на това знаменателно събитие и е воден замък с невероятен фонтан и впечатляващи полукръгли колонади. Днес там се помещават Музеят на изущните изкуства и Музеят по естествена история.

 

Марсилската катедрала

Cathedralmajormarseille

Известна и като „Сент Мари дьо ла Мажор”, тя е построена през 19 век и се състои от две църкви, построени една до друга. Впечатляващите й размери и богатите венециански мозайки я правят истинско произведение на архитектурното изкуство.

 

Абатство „Свети Виктор”

Abbey-of-St-Victor_Marseille-France-Top-Tourist-Attractions-_-_1

Абатството е най-старата църква в Марсилия – строена е в далечната 440 г. върху роба на свети Виктор. Унищожавана и вдигана отново, векове наред тя е имала водеща роля в абатството, докато през 16 век богатствата й били разграбени.  Все още обаче можете да видите нейните невероятни саркофази, олтари и цветни прозорци.