10-те най-посещавани държави в света

April 21, 2016

Светът се смалява. На Колумб са му трябвали повече от 2 месеца, за да стигне Бахамите и всъщност никога не е стигал държавата, която знаем днес като САЩ. После парните двигатели са позволили да се прекосява океана само за месец. Днес отнема по-малко от ден, за да се стигне от единия край на света до другия. Но къде ни отвеждат тези пътешествия? Днес ще ви представим класацията на Световната туристическа организация и макар много от държавите да не представляват изненада, все пак има и някои, които може да ви накарат да се позамислите.

  1. Малайзия

Малайзия

Годишно 25 милиона души посещават Малайзия. За разлика от някои държави в тази част от света Малайзия се радва на стабилна политическа и икономическа среда, като добре използва средствата на 25-те милиона годишни посетители. Плажове, приключения, дори сафари – всичко това е достъпно за туристите.

  1. Русия

Русия

Първото нещо, за което човек се сеща като чуе Русия, не е туризъм, но въпреки това фактите говорят сами за себе си – над 25 милиона души годишни посещават Русия, макар тези данни да не са най-актуалните по една или друга причина.

  1. Великобритания

Великобритания

Едва ли този член на класацията ви изненадва, след като Лондон е сред най-посещаваните градове в света. И макар да е толкова надолу в класацията, всъщност е на 3-то място по пари, получени от туристи – тоест туристите харчат много повече тук, отколкото по други места. Годишно по 29 милиона туристи посещават Великобритания.

  1. Германия

Германия

За някои хора е изненадващо, че Германия изпреварва Великобритания. Въпреки това, разликата не е голяма – само 1 милион туристи годишно, тоест в Германия годишно харчат парите си 30 милиона туристи. Освен това туристическата сфера в Германия е всъщност силно развита, макар и да не се тръби толкова за нея. 30% от жителите на тази държава предпочитат да изкарват отпуските си именно в нея, така че това говори само за себе си.

  1. Турция

Турция

За някои хора е изненадващо мястото на Турция в тази класация, но изключително много туристи привлича в себе си Турция и те посещават най-вече Истанбул и курортите. Годишно над 35 милиона чужденци посещават тази държава, като най-интересното е, че са най-вече привлечени от историческия аспект на страната (има много руини на древни църкви, постройки и римски останки), а не от курортния.

  1. Италия

Италия

Нямаше как да пропуснем Италия в тази класация. Средно по 46 милиона туристи я посещават годишно. Италия има изключително много места за разглеждане, като туристическите градове и области са много – Рим, Флоренция, Венеция, Тоскана и кой знае още колко други. Това е страна, която не само има красиви курорти, но и пази изключително много история в себе си.

  1. Испания

Испания

Посещавана дори повече от Италия, Испания е държава, която може да предложи много. Всъщност нейните туристи се увеличават постоянно, като по последни данни са 57 милиона годишно. Това е изненадващо до една степен, защото безработицата в Испания е сравнително висока – 26%, но въпреки това туристическия бизнес процъфтява и страната забогатява.

  1. Китай

Китай

Макар и много интересна туристическа дестинация, Китай е малко объркана държава. Много туристи изпитват културен шок, когато се срещнат с реалността на Китай. Има много привички и правила, които трябва да се спазват, за да не получите свъсените погледни на местните. Въпреки всичко, тези неща не спират над 57 милиона туристи годишно да посещават Китай.

  1. САЩ

САЩ

Разбира се, няма как да минем без Щатите. 67 милиона туристи годишно е едно много високо число. Въпреки това, някои хора биха казали, че това не са точни данни, тъй като много хора отиват като туристи, но всъщност работят там. Ние няма да задълбаваме.

  1. Франция

Франция

Едва ли това е изненада за някои. Франция е ясният лидер с 83 милиона туристи годишно. Ние може би ще поспорим, че това не е най-забележителната държава, нито най-красивата, нито най-приветливата, но каквото и да кажем, данните си остават.