Изкуство ли е фотографията или е просто хоби?

April 4, 2016

Като хора, които обичат туризма, екскурзиите, излетите и прочие, най-вероятно вие обичате и снимките. Едва ли някой от нас не е изпитвал нуждата да извади телефона си и да заснеме някоя красива гледка, нещо, което хваща окото или просто искаме да го запомним за по-дълго време. Фотографията в съвремието е толкова достъпна за всички, че на някои от нас дори е омръзнало да виждаме постоянни снимки по социалните мрежи, които дори не са особено добре заснети.

Комедийка

Това ни накара да си зададем въпроса: „Изкуство ли е наистина фотографията?“ Повечето фотографи ще скочат и ще кажат, че тя, разбира се, е изкуство. Но ако има хора, които снимат просто така, като хоби, без да влагат особено чувство, а просто за да уловят момента, тогава изкуство ли е?

Изкуството на фотографа

Истината е, че като други форми на изразяване фотографията е понякога изкуство, понякога занаят, а понякога просто улавяне на изображение. А и фактът, че в днешно време е толкова лесно да се наречеш „фотограф“ леко отнема от целия престиж на професията, а от там и на изкуството.

Можем да залегнем в дълбоки обяснения и да кажем, че фотографията е едно улавяне на точния момент, намиране на точната светлина, хващане на перфектната емоция – но нима една обикновена снимка на величието на природата не е също толкова спираща дъха, колкото един добре аранжиран кадър от професионален фотограф?

природна снимка

Ще ви оставим вие да прецените тези въпроси. По темата се е писало много. Ние обаче смятаме, че е изкуство онова, което ни носи емоции, което запалва в нас искра на благоговение. А това може да се случи и от една невинна детска рисунка, която няма наличие на професионализъм, но е също толкова прекрасно сътворена.