Гранд Каньон – Втора част на нашето пътешествие

March 29, 2016

В първата статия ви казахме, че можете да се насладите на Гранд Каньон дори ако пътешествието ви е дотам е кратко. Днес ще наблегнем дори повече на това и ще продължим статията си от миналия път.

До отидем отвъд ръба

Гледката от южния край на каньона е повече от невероятна, но за да изпитате цялото върховенство на това творение на природата, трябва да слезете долу. Там гледката е в съвсем друг мащаб. Един от екскурзоводите ни даде съвет – не трябва да гледаме просто големината на гледката и колко огромно е всичко около нас, а да видим малките детайли по стените на каньона, докато слизаме, като например боровото дръвче, което расте в пукнатините на каньона. Или скалите, които са надвиснали под доста странни ъгли.

Има много пътеки, по които може да се минава, като всяка от тях е с различна дължина, но дори най-късите биха ви отнели време, защото са по 4-5 километра. За по-амбициозните обаче има 15-18 километрови пътеки, които биха ви отвели до страхотни гледки и цялото преживяване би било невероятно. Интересното е, че каквато и пътека да изберете, гледките са много разнообразни, а не са просто един скалист терен. Можете например да видите различни скални образувания, Колорадската река, интересна растителност и други интересни неща. А и всяка от пътеките е с различна трудност – има по-къси, но доста стръмни и те са най-вече за смелчаци.

Известното спускане с мулета до дъното на каньона също е опция, но много хора не ги харесват, защото мулетата миришат и не са удобни за езда. Въпреки това, много екскурзоводи ги препоръчват, защото са наистина незабравимо изживяване.

Да избегнем тълпите

Най-добре е да се избягват тълпите от посетители, защото много хора нямат представа защо са дошли. Това обаче може да се окаже доста трудно. Най-добрия начин да се избегнат е да се посети Гранд Каньон през определено време от годината, когато няма много туристи. Най-натоварените дни са от края на май до началото на септември. Иронично, това са и най-горещите дни, а особено долу в каньона нещата стават доста напечени. Много по-голямо удоволствие е да изпитате приключението в един прохоладен уикенд, отколкото в горещината на юлското слънце. Декември, януари и февруари са най-леките месеци, но много хора са уплашени от лошите условия на времето.

Екскурзоводите обаче казват, че те не трябва да ви плашат. Заснеженият Гранд Каньон е една от най-красивите гледки, които можете да видите през живота си. Октомврийските гледки също били много красиви, поне така казват по-запознатите.

Ако все пак не можете да отидете в по-леките месеци, има все пак и друг начин да избегнете тълпите – стойте далеч от местата за паркинг. Много от местата по ръба на каньона са достъпни за коли, но има и такива, които са само достъпни, ако ходите до тях. Те ще са много по-спокойни. А и го приемете като разходка в странна гора – много красива и непозната.