Сливодолското падало – сумрачна красота

March 25, 2016

Много хора смятат, че малко кътчета по света са останали недокоснати от човешка ръка. Това, разбира се, е в по-голямата си част вярно. Дори мястото, което ще ви представим сега, е докоснато от човешка ръка и то преди много, много години – векове дори. Покрай него има римски път например, но само ако знаете къде да търсите. Въпреки това самия водопад и природата около него в голямата си част са недокоснати от човешка ръка. Няма разкъртване на скали, сеч на дървета, дялане на камъни – всичко е както природата го е замислила.

Но с какво е интересно Сливодолското падало? Първо, това е най-високият водопад в Родопите – цели 50 метра. Наистина, 50 метра не са много, но красотата е като за 500. Мъхестата му покривка и зеленината около него са чудесни гледки. А водата, която виждате в основата на водопада всъщност не е зеленикава, а синя. И знаете ли защо? Защото за стотиците, дори хиляди години, през които водата е дълбала дъното, тя е успяла да го издълбае толкова дълбоко, че всъщност тъмния отенък на водата идва от дълбочината.

А до самия водопад се стига лесно, стига да сте в добро здраве. Час и половина с умерено темпо по еко пътека след Бачково и вече сте до водопада. Има изкачвания има и слизания, като най-голямото изкачване е точно за да стигнете до върха на водопада.

Интересното е, че по целия път до водопада има места, които дават достъп до водата. Много хора си наливат в бутилки, макар това да е практика най-вече като се стигне до върха на водопада и по-точно неговия извор. Водата е изключително чиста, макар някои да се опасяват, че може да има микроби и бактерии.

А пътят е изключително красив и в местата, където се отдалечава от водата, този път ни води в дебрите на една гора, в която цари тих сумрак и дори в летните горещини носи със себе си прохлада. Разходката до Сливодолското падало е ежегодно начинание за хората, които живеят в близост до Бачково, понеже маршрутът е сравнително лек, полезно е за здравето, пази от лъчите на слънцето и носи спокойствие.

Ако все още не сте посещавали Сливодолското падало и не сте ходили по красивите пътеки на този маршрут, тогава е време да го направите. Отделете си един по-топъл ден от уикенда и направете една разходка до това чудно местенце в Родопите. Няма да съжалявате.