Холи – най-колоритният фестивал в Индия

March 24, 2016

 

В редица страни по света традициите се почитат вече векове наред. Една от тези страни е Индия, която е известна с честването на многобройните си традиционни фестивали и празненства. Най-колоритният фестивал, почитан в цяла Индия, е фестивалът Холи, известен още като “Фестивалът на цветовете”, чието честване е свързано с настъпването на пролетта. Празненството е съпроводено с паленето на огън на открито, около който се събират местните жители, с размяната на различни храни и с хвърлянето на разноцветен прах и цветна вода по хората. Освен настъпването на пролетта, най-цветният сезон в годината, на фестивалът Холи хората празнуват победата на доброто над злото. Цветният прах е един от най-отличителните белези на фестивала. Хвърлянето на цветен прах по хората на този ден има дълбока връзка с древна индийска легенда и е символ на привързаност.

 

Съществуват две основни легенди, свързани с честването на фестивала.

 

Палят се огньове на открито, защото хората вярват, че по този начин ще прогонят злите сили.

 

През деня всички хора се забавляват с песни и традиционни танци.

 

Разноцветният прах, който хората хвърлят един на друг,  е свързан с легендата за бог Кришна и неговата любима Рада.

 

Рада – любимата на младия Кришна, имала много красиво лице и светла кожа. Това направило силно впечатление на Кришна (който бил тъмнокож) и той се оплакал на своята властна майка. Тя го посъветвала да поръси лицето на момичето с цветен прах и да наблюдава как ще се промени цветът на кожата на младата девойка.

 

Оттогава на този ден всеки хвърля цветен прах по лицата на свойте близки, за да изрази своята любов и привързаност.

 

В индийската култура всеки цвят има своето значение.

 

Червеният цвят е символ на плодородието, красотата и любовта. Ето защо всяка булка облича нещо в червен цвят на своя сватбен ден.

 

Зеленият цвят символизира надеждата и поставянето на ново начало. Това е свещен цвят за мюсюлманската общност в Индия.

 

Среднощните танци и песни са неизменна част от фестивала Холи.

 

С честването на този колоритен фестивал хората показват не само любов и привързаност, но и единство и задружие независимо от раса, пол и социално положение.